Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Državna vlast odbila finansirati klub Lane Pudar

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH je jučer na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH donijelo odluku o raspodijeli sredstava namijenjenih za tekući grant “sufinansiranje sportskih manifestacija” za 2022. godinu.

Ministarstvo je ukupno podijelilo 1.342.000 KM na 155 dobitnika, a zanimljivo da Klub vodenih sportova Orka, čiji je član najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16), nije dobio nijednu KM.

Klub vodenih sportova Orka je aplicirao sa projektom “pripreme, trenažni proces i reprezentativni nastupi Lane Pudar u 2022. godini”, a čelnici mostarskog kluba su se obratili saopštenjem za javnost nakon što su saznali da ih nema među dobitnicima.

“Neka je na sramotu komisiji koja je donijela ovu odluku i na taj način najbolje pokazala svu raskoš bahatosti, samovolje, bezobrazluka i javašluka koji vlada u ovoj instituciji. Pogledajte na njihovoj web stranici spisak dobitnika i iznose koje su dobili i sve će vam biti jasno kakvim su se ‘kriterijima’ vodili i šta je njima bilo jedino bitno.

“Plivački savez BiH, koji niti jednom jedinom markom nije učestvovao u finansiranju bilo kakvih troškova Laninih nastupa i priprema, uredno je prošao na ovom konkursu iznosom od 25.000 KM, upravo za finansiranje reprezentativnih nastupa Lane Pudar i reprezentacije BiH u 2022. godini”, navodi se u saopštenju kluba Lane Pudar i dodaje:

“Samo je nastup njenog tima na netom završenom svjetskom prvenstvu u Melbourneu naš klub koštao je preko 40.000 KM. A gdje su u svemu tome nastupi u Rimu, Budimpešti, Bukureštu, Berlinu, pripreme i putovanja tokom cijele godine širom Evrope?! Ali zato je najbitnije da su sredstva dobile razne škole sporta koje se otvaraju isključivo u svrhu dobijanja sredstava na raznim grantovima i sa raznih nivoa vlasti.

Nekad se zaista zapitamo gdje živimo, sa kakvim smo ovo ljudima okruženi i vrijedi li sve ovo ovolikog truda i odricanja, kada vas institucije kojima je obaveza i posao briga o vrhunskom sportu u našoj državi na ovakav način jednostavno pomnože s nulom?!

I još nas samo pozovite na kakav prijem da se uslikate s Lanom, da nam uručite kakvu plaketu, da kažete da ste ponosni na njene rezultate i na nas, pa da ugođaj bude potpun… Sram vas bilo!”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje