Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dok BiH ne mari za sport, Srbija za zlatne medalje davat će po 50.000 eura

Preuzmite sliku

Vlada Srbija u narednim danima namjerava promijeniti uredbu, odnosno povećati premije sportistima za osvojene medalja na velikim takmičenjima.

Shodno tome, umjesto dosadašnjih 35.000 eura koliko su dobivali sportisti za zlatnu medalju u individualnim sportovima, ubuduće će inkasirati po 50.000. Prema tvrdnjama beogradskih medija, premije će biti povećane i trenerima zlatnih sportista sa 35.000 na 40.000 eura, prenosi Anadolu Agency (AA).

Isto tako, Vlada Srbije planira izmijeniti uredbu na osnovu koje bi sportisti osvajači medalja nacionalnu penziju mogli primati nakon što proslave 40. rođendan.

Potez vlasti u Srbiji odličan je primjer kolegama u regiji, pogotovo vladajućim strukturama u Bosni i Hercegovini, koji do sada nisu vodili adekvatnu brigu o sportu i sportistima. Podsjetimo, Vijeće ministara BiH godišnje izdvajalo je svega nešto više od 500.000 KM za sport i sportiste u cijeloj zemlji, i uz to, uglavnom, novac dijelili neselektivno. Radi nebrige države o vrhunskim sportistima nebrojeno puta predstavnici BiH odustajali su od velikih takmičenja, nisu imali optimalne uslove za pripreme, reprezentacije su bivale u problemima oko plaćanja kotizacije na završnim međunarodnim turnirima…

U cijeloj priči, sportistima iz BiH, očito, i dalje ostaje samo nada da nakon “bezbroj vapaja” državne vlasti u njihovoj zemlji, kada je sport u pitanju, napokon počnu vući poteze poput država u najbližem okruženju, piše Anadolu Agency.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,