Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas se plaši povratka kući: Iran naredio svom džudisti da izgubi meč, on nije poslušao

Preuzmite sliku

Bivši svjetski šampion u džudou, Iranac Said Molaei, plaši se da se vrati kući nakon što se oglušio o naredbu vlade da namjerno izgubi meč na Svjetskom prvenstvu u Tokiju, kako bi izbegao moguću borbu sa izraelskim takmičarem u narednoj rund

Međunarodna džudo federacija saopštila je da je zamjenik iranskog ministra sporta Davar Zani naredio Molaeiju da izgubi meč u ranoj fazi takmičenja, kako bi izbjegao borbu sa Izraelcem Sagijem Mukijem, prenosi Reuters.

AP navodi da je iranskog takmičara zatim pozvao predsjednik olimpijskog komiteta te zemlje Reza Salehi Amiri i da mu je rekao da se pripadnici bezbjedonsnih službi nalaze u kući njegovih roditelja.

Molaei je na takmičenju branio titulu prvaka svijeta, a sa Izraelcm Mukijem bilo je moguće da se sastane u finalu.

Njih dvojica su prije prvenstva bili najbolje rangirani takmičari u svojoj kategoriji, prenosi Tanjug.

Molaei je rekao da mu je naređeno da se povuče prije preliminarne borbe sa ruskim džudistm, kako ne bi izgledalo da bojkotuje Izrael.

Iranac je nastavio da se takmiči, ali je izgubio u polufinalu, tako da ipak nije morao da se sastane sa Mukijem, koji je na kraju osvojio zlatnu medalju, a Molaeija nazvao inspiracijom.

Molaei je istakao da mu je potrebna pomoć jer se plaši, iako su mu vlasti Irana rekle da može da se vrati bez problema.

“Želim da se takmičim kad god mogu. Živim u zemlji čiji zakoni mi to ne dozvoljavaju. Nemamo izbora, svi sportisti moraju da se povinuju. Sve što sam uradio je za moj novi život”, naveo je Molaei u saopštenju.

Međunarodna džudo federacija je navela da će pomoći Molaeiju da se propremi za Olimpijske igre koje se održavaju sljedeće godine takođe u Tokiju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,