Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas na Trgu slobode promocija Airsofta, sporta koji postaje sve popularniji

Preuzmite sliku

Airsoft je sport koji postaje sve popularniji na našim prostorima a klub ASK “ONE” Tuzla je jedini klub u Tuzli koji ima tradiciju i postoji već od 2011 godine.

“Mi ne samo da smo sportsko/rekreativni klub, nego se trudimo i da održavamo prirodu urednom i čistom, kupljenje smeća, uređenje šume i zelenih površina koje koristimo, pošumljavanje, skupljanje smeća koji okolni mještani nesavjesno bacaju. Više puta mjesečno radimo i akcije što se tiče čišćenja šume od smeća, postavljanje kesa za smeće itd.” navode članovi kluba te pozivaju sve sugrađane na promociju Airsofta 7. maja (subota) od 12-16h na Trgu Slobode:

“Posjetiocima ćemo pružiti priliku da se upoznaju sa ovim ekstremno-adrenalinskim sportom. Moći će pogledati kako to izgleda oprema namijenjena za ovaj sport ili kao što mi to nazivamo ‘biti vojnik na jedan dan'”.

  • Također posjetioci će imati priliku da pogledaju replike oružja koje se koriste u ovom sportu, slikaju se, obuku  borbene prsluke, kacige i zaštitnu opremu, te vide kakav je osjećaj biti obučen kao vojnik, iako ovaj sport nema apsolutno nikakve veze sa ratovanjem niti je zamjena za vojnu obuku, vježbe i slično-za cilj ima samo druženje, rekreaciju, timsku igru i bazira se na simulacijama-kreiranju igre i događaja/scenarija.

    AirSoft je moderan, ekstremni, borbeni sport u kome učesnici eliminišu suparnike gađajući se airsoft plastičnim kuglicama iz airsoft replika. U Airsoftu se ne koristi oružje bilo koje vrste tj. strogo je zabranjeno i samo donošenje takvog oružja na airsoft dešavanja. U Airsoftu se koriste replike oružja koje jednostavno tako i zovemo – replike! Replike podražavaju pravo oružje samo po fizičkom izgledu a po kvalitetu i funkcionalnosti nemaju apsolutno nikakve veze sa pravim oružjem niti je moguće prepraviti ih u pravo oružje.

  • Suština Airsofta je pošteno, sportsko ponašanje i priznavanje pogotka (fair play). Igrač veoma dobro zna kada je pogođen jer se to čuje i osjeti. Svako nepriznavanje pogodaka je veoma neprihvatljivo i društveno omraženo pa se od takvih nesavjesnih i neodgovornih igrača cijela Airsoft scena veoma brzo distancira i marginalizuje ih a ni jedan tim ih ne želi u svom članstvu. Važno je od samog starta učiti se fair play igri i sportskom ponašanju.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje