Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Coe na sastanku s ministrom Osmanovićem: Zajednički unaprijediti sportsku infrastrukturu

Preuzmite sliku

Sebastian Coe, predsjednik Svjetske atletske federacije (IAAF), danas se sastao sa Adilom Osmanovićem, ministrom civilnih poslova BiH. Tema razgovora su bile mogućnosti da IAAF, Atletski savez BiH i resorno državno ministarstvo zajednički rade na unapređenju infrastrukture za bavljenje atletikom u BiH.

Sastanku je prisustvovao i Svein Arne Hansen, predsjednik Evropske atletske federacije, dok je delegaciju AS BiH predvodio predsjednik Suad Kaknjo.

Razgovarali smo o budućnosti atletike u BiH, ali i o mitingu solidarnosti koji se održao 1996. godine, kada sam nešto mlađi imao priliku boraviti u Sarajevu. Spomenuli smo izazove, kao što su velika potreba za renoviranjem sportske infrastrukture, poboljšanje uslova za edukaciju trenera, čime bi stvorili bolje uslove da se mladi talenti bave atletikom u BiH. Smatram da razgovori sa kolegama iz BiH nisu samo sastanak već početak dijaloga. Ono što trebamo zajedno da zagovaramo da sport ne bude samo sport, već da bude životni izbor. Zahvalio bih se kolegama iz BiH koji čine sve da osiguraju mladim talentima uslove da ostvare svoje ciljeve“, kazao je nakon sastanka Coe.

Ministar civilnih poslova Osmanović naveo je da se tokom sastanka uglavnom govorilo o aktivnostima koje vodi AS BiH i mogućnostima.

  • Upoznali smo ugledne goste sa trenutnim problemima s kojima se susreće naše atletski savez i naši atletski tereni, koji nisu odgovarajući. Pričali smo o mogućnosti da naši gosti uzmu učešća u realizaciji nekih projekata kako bi se, prije svega atletska staza na Olimpijskom stadionu ‘Koševo’ osposobi kako bi je mogli koristiti naši atletičari. Dobili smo obećanje da će nam IAAF pomoći u realizaciji te namjere“, istakao je Osmanović.

    Suad Kaknjo, prvi čovjek AS BiH, nije krio zadovoljstvo što je vrh svjetske i evropske federacije posjetio bh. savez, te naglasio da je to za njih veliki dan i podstrek, te priznanje za postignute rezutlate.

    Dogovorili smo se da zajedno civilno ministarstvo, svjetska i evropska federacija, te naši funkcioneri i atletski radnici i dalje radimo na unapređenju uslova za bavljenje atletikom“, rekao je Kaknjo.

    Tokom posjete BiH, u koju su stigli jučer, Coe i Hansen su posjetili Atletski centar AK Sarajevo, Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase – Koševo“, te se sastali sa rukovodstvom Olimpijskog komiteta BiH. (Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje