Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Britanskim olimpijkama se rugaju jer imaju male grudi i stražnjice

Preuzmite sliku

Neki su sportovi u startu prikladniji za ljude određene građe, ali svaki sport ima svoje zakonitosti u treninzima, koje određuju na koji će se način tijelo formirati.

Nogometaši i biciklisti će razviti snažne noge, plivači široka ramena, a mit kaže da dizači utega ranije prestaju rasti. U većini slučajeva promjene i eventualne deformacije koje nastaju na tijelu samo su posljedica žrtvovanja sportaša da dođu do vrhunske razine. Ali u današnjem društvu sklonom anonimnom iživljavanju na društvenim mrežama sportaši zbog toga postaju žrtve. Posebno kad se radi o ženskom sportu, u kojem su pritom takmičarke  oskudno odjevene. A što je sport nepopularniji, veća je vjerovatnoća da su polugole djevojke primarni razlog za interes muškog dijela publike.

  • Savršen primjer je sinhronizirano plivanje, a britanske olimpijke Kate Shortman (19) i Izzy Thorpe (20) kažu da su im se rugali jer izgledaju previše muškobanjasto ili premišićavo i istovremeno ih ismijavali zbog malih grudi i stražnjica.

    “Plivači razvijaju široka ramena, a kad sam bila mlađa, uvijek sam nosila široku odjeću kako bih ih prikrivala i učinila neprimjetnijima. Kad bih stavljala slike na društvene mreže, pokušavala bih ih kadrirati da se ramena ne vide, kako bih izbjegla negativne komentare”, rekla je Thorpe za BBC.

    Ne radi se tu samo o normalnim tinejdžerskim kompleksima nego i o javnom ponižavanju u školi, pa čak i na treninzima.

    Ljudi bi me na bazenu tražili da se pokrijem. Nosimo jednodijelne kostime kao i svi, ali zbog naše građe oni stoje više u kukovima. Smiješno je što dečki mogu šetati naokolo u gaćicama Speedo, a ako se djevojkama vidi malo više kože, optužuje ih se za pokazivanje tijela”, kaže Shortman. Obje kažu da su već naučile živjeti s trolanjem na društvenim mrežama.

    “Kažu nam da imamo malu guzu ili male grudi, ali to je tako zbog sporta koji volimo. Kad treniraš 40 sati sedmično, naravno da nećeš imati obline. To je zbog sporta, a ne zato što želimo tako izgledati”, objasnile su djevojke.

    Zato su spremno pristale sudjelovati u kampanji britanskog brenda donjeg rublja i snimile su niz umjetničkih podvodnih fotografija u bikinijima. Ne žele da se ijedna žena srami svojeg tijela.

    “Prošle smo kroz trolanje i sad smo ponosne što se možemo snimati u odjeći koja otkriva nešto više. Brige zbog izgleda ne muče samo one koji misle da nisu dovoljno mršavi nego i one koji misle da su preatletični, da im je nešto preveliko ili premalo. Ponosne smo na to gdje smo sad, u svojim tijelima se osjećamo sretno i ugodno”, naglasila je Shortman i poručila kako želi da se smanji razlika u broju dječaka i djevojčica koji se bave sportom, pogotovo ako curice odustaju zbog bojazni o razvoju tijela.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,