Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Boltu zbog povrede upitan nastup na Olimpijadi u Riju

bolt
Preuzmite sliku

Odmah ću početi sa liječenjem i nadam se da ću biti sposoban za nastup na godišnjim igrama u Londonu 22. jula i da ću izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Riju, rekao je Bolt

Usian Bolt, najbolji sprinter današnjice, mogao bi propustiti nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje bi trebao braniti zlatne medalje na 100 i 200 metara. Bolt je nakon trijumfa u polufinalnoj trci nacionalnog prventstva Jamajke, koje je ujedno kvalifikaciono za Igre, zbog povrede odustao od nastupa u finalu.

To ne znači da će Bolt sigurno propustiti igre, jer se nada da će se oporaviti do Godišnjih igara u Londonu, koje su na programu 22. jula i tamo izboriti mjesto za Rio 2016.

Nakon osjećaja nelagode u mojoj tetivi koljena nakon prvog kruga kvalifikacija i opet sinoć u polufinalu, pregledao me doktor nacionalnog prvenstva i ocijenio da je rizično da nastupim u finalu. Dostavio sam medicinsko izuzeće za trku na 100 metara i ostatak prvenstva. Odmah ću početi sa liječenjem i nadam se da ću biti sposoban za nastup na godišnjim igrama u Londonu 22. jula i da ću izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Riju“, poručio je Bolt preko društvenih mreža.

Za razliku od kvalifikacija u Sjedinjenim Američkim Državama u kojima samo tri prvoplasirana mogu predstavljati zemlju na Olimpijskim igrama, u Jamajci je omogućena opcija medicinskog izuzeća.

Bolt drži svjetske rekorde na 100 metara sa vremenom 9,59 sekundi i na 200 metara sa 19,19 sekundi. Do sada je osvojio šest zlatnih olimpijskih medalja, po tri u Pekingu 2008. i Londonu 2012. u disciplinama 100, 200 i štafeti na 4×100 metara. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje