Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bokserska legneda Muhamed Ali primio nagradu za humanost

Preuzmite sliku

Trostruki bokserski prvak svijeta u teškoj kategoriji, američka i svjetska bokserska legenda – Muhamed Ali, od Univerziteta Louisville je dobio počasno priznanje koje mu je uručeno na ceremoniji u njegovom rodnom gradu.

Nagrada “Grawemeyer Spirit Award” dodjeljuje se osobama koje “inspirišu druge da svijet u kojem živimo učine boljim” stoji u saopštenju objavljenom na web stranici Univerziteta Louisville.

Nakon duge pauze, 73-godišnji Ali se ponovo pojavio u javnosti, u prepunoj dvorani Louisville Palace, u pratnji supruge Lonnie Ali. Na ovom mjestu, ali je počeo svoje prve bokserske korake, u 12 godini života.

Rođen je kao Cassius Marcellus Clay Jr, u gradu Louisville, savezna država Kentucky. U tri zasebna navrata je osvojio titulu svjetskog prvaka, a uspješno je odbranio svoju titulu 19 puta. Ime je promijenio u Muhamed Ali 1964. godine, kada je prigrlio islam. Od 1981. godine se povukao iz aktivne sportske karijere i posvetio se humanitarnom radu, kroz njegov “Muhammad Ali Center”. Dobitnik je brojnih nagrada, kojima su ga odlikovali razni instituti i organizacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje