Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bokserska legenda iz Tuzle Ismet Kavgić: ‘Sa Tušnja pred 5000 gledalaca sam otišao u reprezentaciju Jugoslavije’ (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ukoliko se u Tuzli priča na temu boksa ime Ismeta Kavgića Kavge nije moguće, a ne spomenuti.

Tokom bokserske karijere koja je trajala od 1956. godine imao je 426 mečeva. Čak 12 puta Kavgić se okitio i titulom prvaka Bosne i Hercegovine. Iako danas ima 78 godina još uvijek je aktivan kao trener i svoje dragocjeno iskustvo prenosi na mlade bokserkse talente ali i kickboxerske borce.

Kako nam priča bokserski stručnjaci brzo su prepoznali njegov talenat tako da je veoma mlad krenuo sa profi karijerom i brojnim takmičenjima koja su se uglavnom održavala u Beogradu.

Sa svega 16,5 godina Ismet Kavgić  postao je omladinski prvak nakon čega kreće sa mečevima u seniorskoj kategoriji.

Kavgić u razgovoru za Tuzlanski.ba kaže kako mu je veoma žao što danas boksa skoro da nema u odnosu na vremena kako je to nekada bilo u njegovo vrijeme.

Ismet Kavgić rado se sjeća dana kada je u Tuzli gostovala reprezentacija bivše SFRJ u boksu, a on je bio predstavnik reprezentacije novinara.

  • “Meč je posmatralo preko 5000 gledalaca. Tada sam pobijedio Trifunca iz Niša koji je bio trostruki prvak države. Pobjeda je glat bila rezultatom 3:0. Tu je bio prisutan i trener reprezentacije Bruno Hrastinski i on je odmah nakon meča kazao “Kavgića u reprezentaciju”. To je bila velika čast da onda u ono vrijeme budeš član reprezentacije” – kaže Kavgić koji je 11 puta bio i kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine.

    Bokserske rukavice je okačio o klin 1973. godine i to nakon meča za prvaka Njemačke.

    “Tada stranac nije mogao podići pehar za prvaka Njemačke. Protivnik mi je čestitao kao da sam ga pobijedio ali je na kraju on podigao pehar” – prisjeća se Kavgić.

    Nakon bogate bokserske karijere Ismet Kavgić ostaje i dalje blizu ringa ali u ulozi trenera. Tako da je trenirao i prvaka svijeta u disciplini low kick Salku Zildžića.

    “Kada mi je Salko rekao da hoće da ga treniram rekao sam mu ja ti Salko ne znam s nogama ništa on se samo nasmijao i rekao mi da i ne traži to od mene već samo da radimo tehniku ruku. Tako je i bilo, radili smo i uspjeli osvojiti pojas prvaka svijeta. Zapravo svaki kick bokser mora biti prvo dobar s rukama pa tek onda noge dolaze do izražaja” – kaže Ismet Kavgić koji je uprkos godinama dobio poziv iz Njemačke da ide tamo raditi kao trener.

    “Zvao me je Mensur Peljto da idem tamo s njim raditi. On ima u Njemačkoj školu boksa. Međutim, zahvalio sam mu se ipak ozbiljne godine su tu ali da sam malo mlađi ne bi se dvoumio. A lijepo mi je i ovdje, ima talenata još samo da imamo bolje uslove za rad” – priča nam Kavga kako ga od milja svi zovu.

    Kaže da često evocira uspomene i gleda slike te se prisjeća bokserskih mečeva koji su bili redovno organizovani na Telexu u Tuzli.

    “Ma to su bile revije, tražila se ulaznica više. Krcato je bilo sve, ali bilo je i kvaliteta. Publika je imala šta da gleda. Baš sam na Telexu osvoji i ‘Zlatnu rukavicu’ ” – kaže Kavgić koji je tokom karijere dobio veliki broj nagrada i priznanja.

    Dobru formu kaže održava sportkim načinom života, a kao trener će raditi kako kaže dokle god bude mogao stojati na nogama.

    Kavgić smatra da se do danas mnogo toga promijenilo.

    “Danas se sve vrti oko novca. Ja prije dobijem patike ili novu torbu niko sretniji od mene. Ali tako je to neće niko džabe da trpi batine” kroz smijeh nam kaže Ismet i dodaje još kako je razočaran načinom na koji danas žive mladi:

    “Prošetam ja gradom vidim one nargila barove puno sve dima to je bože sačuvaj. Ako uhvatim nekog koga treniram tu na licu mjesta mu je pred svima 50 sklekova za kaznu da uradi”.

    Najbolji bokser svih vremena za Kavgića je Muhamed Ali bez premca. Kompletnu priču pogledajte u video prilogu članka. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,