Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Streljaštvo je sport koji mlade ljude uči disciplini, smirenosti i koncentraciji

Preuzmite sliku

Streljaštvo je sport koji prvenstveno zahtijeva mnogo spremnosti, smirenosti i koncentracije, ali u Bosni i Hercegovini još uvijek ne dobiva zasluženu pažnju, niti podršku.

Ipak, upornošću, vizijom i odlučnošću trenera u Streljačko-streličarskom klubu Željezničar iz Sarajeva, sve je više mladih i djece koji se odlučuju okušati u ovom sportu.

Ramiz Bakija, predsjednik i glavni trener SSK Željezničar, u razgovoru za AA podsjetio je da je klub osnovan u okviru Sportskog društva Željezničar 1921. godine, dodajući da se posebno mogu pohvaliti rezultatima koje su ostvarili u protekle dvije godine.

”Na nedavno održanom prvenstvu za juniore oborili smo državni rekord ekipno, djevojke – pištolj, i osvojili šampionsku i vicešampionsku titulu. Naša Dalila Lokvančić je prvak države, Zaynah Redžović je vicešampion države i to nam je podstrek za dalji rad”, kazao je Bakija.

Streljaštvo djeluje umirujuće

Osim dobrih rezultata, SSK Željezničar trenutno ima više od 80 članova koji se aktivno takmiče.

”Cilj je što više takmičara uključiti u međunarodni program, a talenata ima”, rekao je Bakija, pojašnjavajući da je streljaštvo sport koji djeluje umirujuće i uči mlade ljude disciplini, smirenosti i dubokoj koncentraciji.

Dalje naglašava da u njihovom radu ipak dosta toga ovisi o finansijskim sredstvima, napominjući da nemaju opremu za sve svoje takmičare, pa apeluju na relevantne institucije da im pruže podršku.

Dodao je da, ukoliko budu imali potrebna sredstva, žele da ove godine učestvuju na bar tri takmičenja u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, kako bi njihovi takmičari stekli potrebno iskustvo na međunarodnoj sceni.

U klubu i mališani od desetak godina

U klubu treniraju mališani od desetak godina, ali i oni stariji koji se takmiče u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

Jedna od najmlađih je dvanaestogodišnja Larisa Mulahmetović koja se bavi streljaštvom godinu dana.

”Ovdje mi je prelijepo. Počela sam trenirati sa jedanaest godina i već sam napredovala”, kazala je djevojčica te dodala da je u streljaštvu najviše privlači puška i gađanje u metu:

”Oduvijek sam željela da koristim pušku i da gađam ali nisam imala prije priliku. Osjećam se prelijepo kada postignem dobar rezultat, a posebno se zahvaljujem trenerici.”

Pozvala je svoje drugarice i drugare da se i oni okušaju u ovom sportu, dodajući da je streljaštvo sport i za dječake i za djevojčice.

Faruk Selak, koji trenira streljaštvo dva-tri mjeseca, također je jedan od mlađih članova kluba sa Grbavice.

”Mene je ovdje najviše privuklo to kako da se opustimo i privukla me puška”, kazao je selak te pozvao drugare da im se pridruže u klubu.

Svaka nervoza utiče na dijabolu

Jedna od najuspješnijih takmičarki u klubu je 20-godišnja Dalila Lokvančić koja se streljaštvom bavi oko tri godine, a nedavno je postala prvakinja BiH i oborila je državni rekord.

”Privlači me oružje i privlači me ta smirenost i da se potpuno opustimo ovdje, da neke svoje probleme ostavimo van streljane, da dođemo ovdje smireni i ostvarimo što bolji rezultat. Svaka nervoza utiče na dijabolu i rezultat koji trebamo da postignemo”, kazala je Lokvančić.

Napominje da uprkos određenim predrasudama u društvu o streljaštvu, djevojke čak postižu bolje rezultate u ovom sportu od muških kolega.

”Streljaštvo ima stereotip da je to neki muški sport. Međutim, to uopšte nije tako. Naprotiv, djevojke čak postižu dosta bolje rezultate u odnosu na momke. Nema nekih granica, niti dobnih ni po pitanju spola. Može se ovim sportom baviti ko god želi, ali i rekreativno”, rekla je ova uspješna sportašica.

Na kraju napominje da u narednom periodu očekuje još bolje rezultate, pa čak i na svjetskoj sceni.

Ljubav prema pušci

Zaynah Redžović, koja ima 16 godina, streljaštvom se bavi oko šest mjeseci, ali je već postala vicešampionka Bosne i Hercegovine za juniore.

”Privukla me je ljubav prema pušci jer je moj otac policajac i nekako sam imala uvijek dodir sa oružjem i uvijek me je zanimalo to i htjela sam da probam neki sport koji ima veze s time”, kazala je Redžović, te pozvala i druge djevojčice i dječake da probaju ovaj sport:

”Streljaštvo je jako zanimljiv sport. Može izgledati strašno, ali je u suštini vrlo opuštajuće.”

Kada je u pitanju bavljenje streljaštvom, ako se govori o rekreativnom programu (otvoreni nišan – serijska puška) u klubu su dobrodošli svi stariji od 12 godina koji imaju volju i žele se okušati u ovom sportu. S druge strane, kada je u pitanju profesionalni program, tu je najbolje da dijete krene od 12 godina do optimalnih 20 kako bi moglo adekvatno trenirati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,