Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. tim spreman za nastup na Balkanskom seniorskom prvenstvu

Preuzmite sliku

Nakon osvajanja tri medalje na Balkanskom juniorskom prvenstvu, u bh. timu vjeruju da i seniori s odličjima mogu da se vrate iz Istanbula, gdje će u subotu biti održana Balkanijada.

U Turskoj će se takmičiti Jelena Gajić (800 m), Alisa Bečić (400 m), Stefan Ćuković (1.500 m), Maid Redžić (skok uvis), Osman Junuzović (1.500 m ili 3.000 m), Mesud Pezer (bacanje kugle), Kemal Mešić (bacanje kugle), Sedin Heco (troskok).

“Malo smo oslabljeni, jer Amel Tuka i Abedin Mujezinović ne nastupaju zbog proceduralnih problema, ali imamo dobar tim i atletičare koji mogu do medalja na Balkanskom prvenstvu. Imamo dva sjajna bacača kugle – Pezera, koji brani titulu prvaka Balkana, i Mešića, za kojeg vjerujemo da može ostvariti visok plasman. Heco će pokušati da obori državni dvoranski rekord, Ćuković je u usponu i mislim da možemo očekivati da bude među prvih šest, a Junuzović se vraća u formu. Redžić je prva godina seniora i nadam se da će se dobro snaći. Skok preko 211 cm bi bio odličan rezultat za njegov razvoj”, rekao je Elvir Krehmić, selektor BiH.

I od djevojaka se očekuje dobar nastup u Istanbulu.

“Jelena je ove sezone imala odlične nastupe, 800 metara je trčala 2,09 minuta, i ako bude trčala kao što može, iskreno se nadam da će imati dobar plasman i da ćemo imati još jednu borbu za medalju. Alisa je u dobroj formi, a nadam se da će biti u još boljoj na Balkanijadi”, dodao je Krehmić.

Dan nakon Balkanijade biće održan Istanbul kup na kojem će nastupiti Bečićeva, Gajićeva, Pezer, Mešić i Redžić.

Ono što godinama predstavlja problem bh. atletičarima jeste nedostatak uslova za treniranje u dvorani.

“To je naš stalni problem. Ništa se nije promijenilo od kada sam počinjao da se bavim atletikom. U Zenici imamo četiri staze, može se malo skakati udalj, ali nije uslovno. Praktično svi koji nastupaju u dvorani, treniraju napolju i rezultati koje postižu su posljedica velikih napora atletičara, trenera i klubova. Po uslovima ne možemo da se poredimo sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom… S obzirom na sve, imamo dobre rezultate”, rekao je Krehmić i istakao da je problem mnogo veći i da država može da reaguje kako nam se ne bi pogoršalo stanje u sportu:

“Vidite da sve više građana odlazi iz BiH, sve više sportaša ide… Ako to ne zaustavimo, ako se država ne potrudi da imamo bolju infrastrukturu, doći ćemo u situaciju da ćemo možda imati neke rezultate u individualnim sportovima, ali ne i u ekipnim. Sve se svodi na krpljenje, ljubav prema sportu, volontiranje…” (Nezavisne novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje