Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. sportisti pali na doping testu, među njima i paraolimpijac u skijanju

Preuzmite sliku

Bh. sportisti, kickboxer Slavoljub Budeša i paraolimpijac Jovica Goreta, dobili su kazne zabrane bavljenja sportom zbog korištenja nedozvoljenih sredstava.

Upravni odbor Kickboxing saveza BiH kaznio je Budešu, člana kluba “Panter” iz Bijeljine, s dvije godine zabrane, a na osnovu testiranja Agencije za antidoping kontrolu. U njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca rekombinirani erythropoietin, čime je utvrđeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Rekombinirani erythropoetin je hormon koji kontroliše produkciju crvenih krvnih zrnaca. Sportisti ga zlupotrebljavaju jer podiže njihov aerobni kapacitet i poboljšava izdržljivost i rezultate, posebno u aerobnim disciplinama, saopšteno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Goreti je Izvršni komitet Paraolimpijskog komiteta BiH izrekao kaznu zabrane bavljenja sportom na šest mjeseci zbog pozitivnog rezultata na doping testu.

Agencija za antidoping kontrolu je testirala Goretu van takmičenja i u njegovom uzorku je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance hydrochlorthiazide. Ova supstanca spada u grupu diuretika i koristi se za snižavanje visokog krvnog pritiska i pomaže izlučivanju viška soli i vode iz tijela.

Bh. paraolimpijac je predstavljao reprezentaciju BiH na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongchangu 2018. godine, u disciplini alpsko skijanje.

Ovo je prvi slučaj dopinga u bh. sportu za osobe sa invaliditetom. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje