Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. odbojkašice za Evropsko prvenstvo će se pripremati na Ilidži

Preuzmite sliku

Povodom učešća ženske seniorske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine u CEV Srebrenoj ligi i aktivnosti Odbojkaškog saveza BiH u Sarajevu je održana konferencija za medije, a najavljene su u pripreme za Evropsko prvenstvo koje će biti održane na Ilidži, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH kazao je kako je sretan što su uspjeli okupiti sve ono što vrijedi u ženskoj bh. odbojci, uprkos brojnim preprekama, uključujući i one finansijske prirode. Istakao je kako duže od godinu i po radi na projektu, a u proteklom periodu nekoliko puta je boravio u raznim evropskim gradovima.

  • “Uspjeli smo da okupimo ono najjače što BiH danas ima. Zahvalan sam ovim djevojkama što su se okupile. Da napomenemo, zbog njihovih obaveza u klubovima, prvu zvaničnu zajedničku utakmicu odigrale su u Latviji protiv Slovenije, mi nismo imali ni mogućnost ni vremena odigrati ni prijateljske utakmice”, rekao je Fatić.

    Ističe kako je presretan nakon sinoćnje utakmice i ubjedljive pobjede protiv Estonije koja je pokazala da reprezentacija može mnogo ponuditi te se ujedno plasirala na završni turnir Srebrne lige.

    Prethodno bh. odbojkašice su ostvarile po prvi put u istoriji plasman na Evropsko prvenstvo, a Fatić kaže da je prezadovoljan grupom, koja prema njegovim riječima jeste najteža, ali je i čast igrati protiv olimpijskog, svjetskog i evropskog prvaka. Naime, BiH se nalazi u grupi A, čiji je domaćin Beograd, sa selekcijama Azerbejdžana, Belgije, Francuske, Srbije i Rusije.

    ”Ipak, smo mi tim koji će dati od sebe sve i na Evropskom prvenstvu pokazati sve što može“, naglasio je Fatić.

    Kazao je kako su za vrijeme boravka u Kaknju i Zenici, tražili rješenje da ipak reprezentacija BiH na Evropsko prvenstvo putuje iz Sarajeva, te je postignut dogovor da se od 21. jula okupi na Ilidži gdje će obaviti pripreme.

     

    Reprezentacija je dobila devet poziva za odigravanje prijateljskih utakmica, među njima iz Estonije, Grčke, Turske, Rumunije i Italije, a odluka je na selektoru.

    ”Cilj mi je kao predsjedniku saveza da u mom mandatu, reprezentacija ovu završnicu odradi u Sarajevu, konkretno na Ilidži i da ode u Beograd iz Sarajeva”, rekao je Fatić.

    Fatić je kazao i kako je ova reprezentacija Bosna i Hercegovina u pravom smislu, ali i da je potrebna veća podrška institucija na svim nivoima.

    Stevan Ljubičić, selektor ženske seniorske reprezentacije BiH, kazao je kako nije bilo lako na putu ka Evropskom prvenstvu i Final fouru Srebrne lige, ali rezultati govore o svemu.

  • ”Mi smo više od 45 dana u pogonu. U roku tih 45 dana smo odigrali već 12 čini mi se zvaničnih utakmica plus neke trening utakmice. Veliki je obim i intenzitet, ali Savez na čelu s predsjednikom Fatićem i ljudima koji su svakodnevno tu, čine sve da mi kao stručni štab i ekipa imamo sve što je potrebno za optimalne uslove za pripreme turnira i utakmica”, rekao je Ljubičić.

    Istakao je kako je prezadovoljan hemijom unutar ekipe i zalaganjem svih djevojaka. Posebno je izrazio zadovoljstvo što ima priliku upoznati mlađe talentovane igračice. Smatra kako je na ovim prostorima uvijek bilo i bit će talenta za odbojku kako bi ova lijepa priča bila nastavljena u budućnosti, a da se ne završi samo na ovim kvalifikacijama.

    Nermina Muzura, načelnika općine Ilidža, posebno raduje da je došlo vrijeme se ponovo priča o odbojci na način kako se pričalo nekad krajem 90-ih godina.

    “Ponosan sam i sretan da će se u narednih mjesec dana odbojkaška reprezentacija pripremati na Ilidži. Ilidža je oaza naših reprezentacija i u drugim sportovima”, rekao je Muzur.

  • S aspekta Općine Ilidža obećao je punu podršku i čestitao odbojkašicama na postignutim rezultatima, te im poželio uspjeh i u budućnosti.

    Potpisan je i ugovor između Odbojkaškog saveza i hotela ”Hollywood“, u kojem će reprezentacija biti smještena od 21. jula.

    Bh. odbojkašice su sinoć u Zenici u susretu petog kola grupe B CEV Srebrene lige pobijedile Estoniju sa 3:0 (25:9, 25:18, 25:20) i plasirale se na Final four, koji će se igrati od 11. do 13. juna u slovenačkom Mariboru. BiH večeras od 20 sati u Zenici igra meč posljednjeg kola protiv Portugala.

    Podsjećanja radi, bh. odbojkašice su nedavno po prvi put u historiji izborile plasman na EURO. BiH će igrati u već spomenutoj grupi A, a prvenstvo je na programu od 18. augusta do 4. septembra ove godine u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,