Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

BH Machine: “Prebit ću Munoza”

Preuzmite sliku

Pripreme za sedmi Final Fight Championship (FFC 7) teku fantastično, jako sam sretan i motiviran – kazao je u intervjuu za Fenu bh. profesionalni kick bokser Dževad Poturak, poznat pod nadimkom “BH Machine”.

FFC 7 bit će održan 13. marta u Sarajevu, a ovo je treći pokušaj da vodeća borilačka regionalna promocija održi takmičenje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je zbog toga preskočen FFC 7, takmičenje 13. marta nosit će taj broj.

Poturak podsjeća da se u decembru 2013. godine povukao iz profesionalnog kick boksa zbog problema s prevelikim pritiskom i povećanog broja otkucaja srca.

 • dzevad-poturak-medju-cetiri-najbolja-borca-u-zagrebu
 • Kako kaže, vjerovatno je to bilo povezano jedno s drugim te je odlučio da prestane.

  Međutim, početkom 2014. godine moje zdravlje se poboljšalo i nakon nekoliko mjeseci pauze vratio sam se u dvoranu, zahvaljujući ljudima iz “Bekto Precize“ i “Gama Securitya“ – rekao je Poturak.

  U Zenici je, kaže, 15. augusta pobijedio prvaka svijeta Abderhamanea Coulibalyja “nokautom za pamćenje” i tako nastavio putem pobjede. Nakon toga, došao je i do pobjede u Beču na FFC turniru protiv šampiona Grčke Theodosiadisa Panagiotisa. Tako da sada u Sarajevu, naglašava, “lovi treću uzastopnu pobjedu”.

  Sve u svemu, moja porodica je presretna što sam ponovo u ringu – ističe Poturak.

  Na pitanje kako teku pripreme za FFC 7, te gdje i s kim se sprema, kaže da je tu njegova standardna ekipa, brat Dženan, Elmir Mehić, Juka Halilović te da je posebnu pažnju posvetio fizičkim pripremama.

  Sa mnom na tome radi veliki majstor u svom poslu kondicije, snage, izdrživosti i prehrane, Elvir Imerov – navodi Poturak i dodaje da mu je vlasnik FFC-a Orsat Zovko ukazao povjerenje te da je sretan zbog toga.

  Za bh. MMA borca Tomu Spahovića, koji će također učestvovati na FFC 7, kaže da je sjajan sportaš, “ime pred kojim će se u narednom periodu tresti i velika imena MMA sporta” te da su više puta trenirali zajedno.

  U pogledu nalaženja sponzora i obezbjeđivanja novčanih sredstava, ističe da se odlično snalazi u dijelu posla koji on radi u vezi s finansijama.

  U ekipi je i Rizah Smailbegović sa svojom marketinškom kućom i za sada nam taj dio posla ide nekako. S obzirom na težinu situacije u BiH i okruženju, nije lako, ali ne možemo se prepustiti ovom sivilu i jadikovati – smatra Poturak, dodajući da ne možemo čekati da se pojaviti neko izvana i riješi sve naše probleme, već da “moramo sami sebi pomoći”.

 • dzevad_poturak_thumb2
 • Na pitanje kakva su njegova očekivanja u vezi s mečom s Frankom Munozom koji će mu biti protivnik na FFC 7, a koji jako dobro kotira na svjetskoj ljestvici kick boksera, kazao je da je odgovor jednostavan.

  Prebit ću ga...pa neka onda kotira gdje hoće… – poručio je Poturak.

  Dževad Poturak (1977) rođen u Sarajevu, najbolji je bh. kick bokser svih vremena. Svjetski je K-1 šampion po WAKO verziji. Više puta se borio na K-1 turnirima, između ostalog, šampion je K-1 Fighting Network Prague održanog 2007. godine, a na K-1 WGP Finalu 2013. godine u Zagrebu osvojio je visoko treće mjesto kada je postao jedan od top četiri borca K-1 organizacije.

  Tokom karijere pobjeđivao je mnoga poznata imena kao što su Ghita, Manhoef, Jorgen Kruth, Roman Kleibl, Catinas i druge, a borio se i sa Alistairom Overeemom te Khalidom Aarabom, jednim od osam najboljih boraca, a kojeg je Poturak pobijedio nokautom.

  (Razgovarala:Jelena Marković)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,