Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. džudo je u prošloj godini ostvario historijski rezultat

Preuzmite sliku

Najbolje bosanskohercegovačke džudašice Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić sjajnim nastupima na svjetskom Masters turniru u ruskom St. Petersburgu okončale su najuspješniju sezonu u historiji ovog sporta u našoj zemlji.

U konkurenciji po 16 najboljih takmičarki u svojim kategorijama sa svjetske rang liste, najbolja bh. sportašica u 2017. Larisa Cerić sezonu je završila osvajanjem bronzanog odličja u kategoriji više od 78 kg, dok je Aleksandra Samardžić zauzela peto mjesto u kategoriji do 70 kg.

Cerić je tako upotpunila kolekciju medalja, nakon što je u ovoj godini osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu open kategorije u Maroku te bronzu na Evropskom prvenstvu u Varšavi, javlja Fena.

Na pres-konfereneciji Džudo saveza BiH kazala je da je sezona bila izuzetno teška i stresna, ali da se na kraju sve isplatilo, jer je proglašena za najbolji sportašicu u BiH, peti put u izboru Nazavisnih novina i četvrti u izboru Olimpijskog komiteta BiH.

“Najviše sam ponosna na srebrenu medalju sa Svjetskog prvenstva u open kategoriji. U narednoj godini pokušat ću da ostvarim još bolje rezultate, ne samo ja nego i naš kompletan tim. Iz godine u godinu potvrđujemo kvalitet, imamo perspektivu. Zadovoljna sam ovom sezonom, teško će biti napraviti slične rezultate, ali mi ćemo dati sve od sebe i potruditi se da sljedeća godina bude još uspješnija”, kazala je Cerić.

Selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac sumirao je sve rezultate ostvarene u ovoj sezoni.

“Kao što je poznato, ovo je godina iz snova za bh. džudo koji je naš najtrofejniji sport u konkurenciji olimpijskih sportova i ponosni smo na tu činjenicu. Na kraju godine smo to još jednom potvrdili i zadržali taj epitet. Protekla godina za nas je bila veličanstvena, rezultati su “naučna fantastika” s obzirom na uvjete u kojim radimo i “podršku” koju imamo, ne samo džudo nego općenito sport u BiH. Nadam se da će i iduća godina također biti uspješna. Ove godine imamo dvije svjetske i četiri evropske madalje. Biće teško ponoviti ovakve vrhunske rezultate u narednoj godini, ali za nas ništa nije nemoguće”, kazao je Crnogorac.

Podsjetio je da su bh. džudo reprezentativci u tekućoj godini nastupili na svim zvaničnim takmičenjima sa kojih su se vratili s medaljama.

“Radi se o turnirima Evropa Open, Grand Prix, Grand Slam, Mastersima te Evropskom i Svjetskom prvenstvu. Sa svih navećih takmičenja naši reprezentativci su se ponosno vraćali s izvanrednim rezultatima i medaljama. Ovi reprezentativci su izuzetno mladi, a prave ovakve rezultate. Perjanica svih tih uspjeha i rezultata je Larisa Cerić, koja nam je donijela najveću medalju od sticanje neovisnosti BiH do danas, srebro sa SP-a. Svakako je u pitanju jedan izuzetan rad, naši sportisti su potpuno povećeni treningu, a konačni cilj svima nama je olimpijska seniorska medalja”, naglasio selektor bh. tima.

Apelovao je na sve koji vode brigu o sportu i one koji kreiraju budžete, da na ozbiljniji način tretiraju sport u BiH.

U narednoj godini prvo veliko takmičenja na kojim će nastupti bh. džudisti bit će Grand Slam turnir u Parizu sredinom februara, a posebno važan biće nastup na evropskom seniorskom prvenstvu krajem aprila u Tel Avivu, te svjetkom prvenstvu u Bakuu u septembru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje