Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bh. džudista Harun Sadiković kažnjen zbog dopinga

Džudista Harun Sadiković iz Bihaća kažnjen je sa šest mjeseci zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping testa na zabranjenu supstancu hidroklorotijazid, saopšteno je u ponedjeljak iz Agencije za antidoping kontrolu BiH (ADA), prenosi Anadolu Agency (AA).

Osim zabrane takmičenja Sadikoviću su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara 2020. godine, pa do dana stupanja odluke o zabrani takmičenja 23. aprila 2020, odlučio je Judo saveza Bosne i Hercegovine.

“U prikupljenom uzorku za doping kontrolu otkrivena je supstanca hidroklortijazid (hydrochlorothiazide) koja je na listi zabranjenih sredstava za 2020. godine svrstana u grupu ‘Diuretici i maskirni agensi’. Riječ je o supstanci koja se koristi za snižavanje krvnog pritiska. Također se primjenjuje za smanjenje rizika stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim postotkom kalcija u urinu“, pojašnjavaju iz ADA-e.

Uzimanjem spomenute supstance Sadiković  je počinio kršenje člana Svjetskog antidoping kodeksa “prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste“.

Sadiković je pobjednik Evropskog kupa za seniore 2015. godine u Sarajevu i Celju, a osvojio je i bronzanu medalju na Evropskom kupu u Rimu 2019. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje