Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. atletičari oborili pet državnih rekorda u Beogradu

Preuzmite sliku

Proteklog vikenda bosanskohercegovački atletičari nastupili su na Prvenstvu Srbije za seniore, gdje su oborili pet državnih rekorda u različitim kategorijama.

Nakon što je Amel Tuka oborio rekord Rusmira Malkočevića na 400 metara u dvorani, mladi Tuzlak se potrudio da obori rekord na 200 metara. Alisa Bečić i Aleksandra Roljić su popravili rekorde na 400 metara, odnosno 800 metara, a postavile su nove rekorde na 200 metara, odnosno 400 metara.

Trener Mehmed Lokmić izrazio je zadovoljstvo za svoje pulenke. Ističe da bi bilo preambiciozno očekivati normu, s obzirom da su norme visoko postavljene, ali da u svakom slučaju, ukoliko bi se sve poklopilo, može se očekivati dobri rezultati Alise Bečić, prenosi Fena.

Dodao je da postoji mogućnost da će Bečić naredni nastup imati već narednog vikenda na još jednom takmičenju u Beogradu, ali taj nastup zavisi isključivo od finansija.

Rusmir Malkočević, nakon priprema s hrvatskim reprezentativcima, svoju prvu trku je imao u Beogradu, u subotu, prvog dana takmičenja. Trku na 400 metara istrčao je za 49,03. Drugog dana takmičenja je nastupio u trci na 200 metara. Dionicu je istrčao za 22.67, te je oborio rekord star 19 godina, a bivši vlasnik rekorda je Sarajlija, Irvin Tahmaz.

Mlada Banjalučanka Aleksandra Roljić, nastupala je oba takmičarska dana. Prvi dan je popravila svoj rekord mlađih juniorki na 400 metara. Trku je istrčala za 59.17. Drugog dana nastupila je u trci na 800 metara. Oborila je rekord u tri kategorije, mlađe juniorke, juniorke i seniorke. Trku je istrčala za 2:15.75.

Već narednog vikenda bh. mlade atletičare očekuje Prvenstvo Balkana za mlađe juniore u Turskoj, a nakon toga i za seniore. Do oba takmičenja, atletičari će nastupiti i na nekoliko mitinga, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,