Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. alpinisti Admir Andelić – Tomba i Irijan Durmo nakon deset sati penjanja savladali jednu od najvećih stijena u BiH

Preuzmite sliku

Admir Andelić – Tomba iz Živinica i Zeničanin Irijan Durmo uspjeli su prošle sedmice da ispenju jednu od najvećih stijena Bosne i Hercegovine.

Naime, oni su na planini Prenj odnosno na sjeveroistočnoj stijeni Izgorjele Grude nakon deset sati uspješno uspjeli da ispenju jedan od najtežih i najzahtjevnijih smjerova u suhoj stijeni kada je u pitanju bh. alpinizam posljednjih nekoliko decenija u Bosni i Hercegovini.

Andelić i Durmo popeli su prvenstveni smjer dužine 350 metara sa VII stepenom teškoće. Za ovaj poduhvat im je bilo potrebno deset sati penjanja.

‘Ovaj smjer sam pokušao popeti u više navrata prije pet godina ali za poduhvat je tada nedostajalo više psihofizičke spreme te dodatno iskustvo. Nakon priprema i stečenog adekvatnog iskustva u velikoj stijeni uspjeli smo popeti ovu liniju uz uspješno rješevanje svih problema koji su nam se ispriječili na putu ka vrhu. Ovo sada definitivno predstavlja moj najteži prvenstveni uspon od ukupnih 20-tak koliko ih imam i jedan je od težih u novijoj historiji BiH’ – kaže za Tuzlanski.ba Admir Andelić – Tomba.

Andelić kaže kako mu je od velike pomoći u ovom pohodu bio partner mladi perspektivni alpinista iz Zenice Irijan Durmo, inače  sin instruktora alpinizma Edina Durme.

“Iako ima svega 18 godina Durmo već ima zavidne rezultate u svijetu alpinizima. Kada smo popeli smjer koji je inače nazvan ‘Magnum Opus‘ što na latinskom jeziku znači ‘Remek djelo‘, znali smo da ovo nisu granice te da naporni rad i treninzi, te iskustvo nam omogućava da idemo dalje i više, za što pravimo i planove” – priča Andelić.

Andelić i Durmo dokazuju da bh. alpinizam nastavlja starim sjajem, uz dolazak sve većeg broja mladih. Također, za očekivati je sve bolje rezultate u ovom ekstramnom sportu za Bosnu i Hercegovinu.

Admir Andelić – Tomba o čemu smo već ranije pisali zbog novonastale situacije izazvane širenjem pandemije korona virusa odgodio je putovanje u Švicarsku i uspon na Eiger inače najveću stijenu u Evropi.

‘Uspon na Eiger i dalje ostaje prioritet i moj cilj u narednom periodu. Pripreme konstantno traju i čim se smiri ova situacija krećem u pohod na famoznu stijenu Eiger’ – kaže Admir Andelić – Tomba.

Trenutno u Kladnju je u finalnom stanju izrada ‘Via Ferata‘ osiguranog puta kroz stijenu koja će biti prva u Tuzlanskom kantonu. Takođe u planu je i održavanje kurseva alpinizma i penjanja za sve zainteresovane u Tuzli i TK, a koji će se moći održavati na području Kladnja, Stupara, Srebrenika gdje imaju uređeni penjački poligoni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje