Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amir Avdagić za Tuzlanski.ba: Bh. sportisti krše antidoping pravila, neki su konzumirali i marihuanu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

U proteklih osam godina u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 28 slučajeva kršenja antidoping pravila kod sportista. U kršenju antidpoing kodeksa prednjače kickbokseri, a zatim slijede rukometaši, košarkaši… Posebno je poržavajuće da bh. sportisti posežu i za narkotičkim sredstvima, što su potvrdili pozitivni testovi na prisustvo marihuane u krvi.

BiH je 2008. usvojila Zakon o sportu, a dvije godine kasnije osnovana je Agencija za antidoping kontrolu na državnom nivou.

Član ove agencije Amir Avdagić u intervjuu za Tuzlanski.ba je rekao da je od osnivanja agencije do danas zabilježeno 28 slučajeva kršenja antidoping pravila kod sportista.

“Imamo i muškaraca i žena, a prema sportu prednjači kickboks sa sedam slučajeva kršenja antidoping pravila, zatim rukomet i košarka po četiri, boks tri te tako dalje”, rekao je Avdagić.

U 28 slučajeva nisu svi sportisti bili doping pozitivni, odnosno da je bilo slučajeva odbijanja antidoping kontrole i slično.

Također, na listi zabranjenih suspstanci se nalazi i marihuana, a Avdagić nam je potvrdio da su u BiH zabilježeni slučajevi u kojima je potvrđeno da su sportisti konzumirali ovu materiju.

Borba protiv dopinga u sportu na globalnom nivou institucionalno se počela primjenjivati usvajanjem Svjetskog antidoping kodeksa, a cilj je da sva zabranjena ponašanja u sportu budu na jednak način kažnjena, zatim sprečavanje prevara u sportu, ali i čuvanje zdravlja mladih ljudi i sportista.

BiH je 2008. godine bila pred ozbiljnim problemom u smislu da se njenim sprotistima zabrani učešće na međunarodnim takmičenjima, kao i da se našoj zemlji zabrani organizacija ovakve vrste takmičenja, jer nije imala ustrojen sistem prevencije, edukacije i doping kontrole sportista.

Nakon usvajanja zakona, uslijedilo je formiranje državne Agencije za antidoping kontrolu sa sjedištem u Tuzli.

Ova agencija je prepoznata na međunarodnom nivou, a od Svjetske antidoping agencije su dobili potvrde da su svi procesi u skladu sa svjetskim standardima.

Avdagić nam kaže da se prema međunarodnim standardima testiranje vrši ciljano ili metodom slučajnog odabira, a od sportiste se uzima uzorak urina, ili urina i krvi, u zavisnosti od slučaja.

“Prema međunarodnim standardima svi uzorci se analiziraju u ovlaštenoj laboratoriji Svjetske antidoping agencije u Beču. Rezultat analize se dostavlja Svjetskoj antidpoing organizaciji i Međunarodnoj sportskoj federaciji kojoj sportista pripada. U BiH nakon što zaprimimo rezultata anlize, prema pravilima, obavještavamo nadležni sportski savez koji je zadužen za izricanje kazne prema svjetskom antidping kodeksu”, kaže Avdagić.

Ukoliko sportista odbije doping testiranje, Avdagić kaže da je sankcija jednaka kao i u slučaju pozitivnog testa.

“Maksimalna kazna je do četiri godine eliminacije iz sportskih aktivnosti što za mnoge znači kraj karijere, mada zabilježeni su slučajevi i povratka sportista koji su i nakon ovog perioda uspjeli postići izvanredne rezultate”, navodi Avdagić te ističe da se doping kontroli podvrgavaju svi osvajači državnih prvenstava, oni koji su u top formi ili pokazuju napredak u radu.

Vrijedi kazati da je Avdagić predsjednik Regionalne istočnoevropske antidoping organizacije koja ima za cilj da u ovom dijelu Evrope razvije dobre antidoping programe i međunarodnu saradnju u ovoj oblasti.

O svemu ostalom o čemu smo s Avdagićem razgovarali pogledajte u našem videu prilogu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje