Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amel Tuka u Amsterdamu na 800 metara “lovi” novi uspjeh

Preuzmite sliku

Drugog dana Evropskog prvenstva u atletici u Amsterdamu na stazu će izaći najbolji bh. atletičar Amel Tuka koji će nastupiti u kvalifikacijskoj utrci na 800 metara.

Tuka u konkurenciji 32 prijavljena takmičara ima četvrti rezultat sezone na 800 metara. Svoje najbolje ovogodišnje vrijeme istračao je na mitingu u Madridu (23. juna) gdje je pobijedio rezultatom jedna minuta 45,23 sekunde.

Kvalifikacije na 800 metara počinju u 11.35, a Tuka trči u trećoj grupi čiji start je u 11.49 sati.

Tuka u svojoj grupi ima najbolji rezultat u sezoni i očekuje se da bez problema izbori plasman u polufinale.

Atletičari su u kvalifikacijama podijeljeni u četiri grupe, a u polufinale će se plasirati po tri najbolja iz svake grupe te još četiri atletičara prema vremenu.

Polufinale je u petak, 8. jula (18.36), dok je finale na programu posljednjeg dana prvenstva u nedjelju, 10. jula (18.30).

Prvi na borilište od pet bh. predstavnika u Amsterdamu izašao je Dejan Mileusnić koji u srijedu nije uspio izboriti plasman u finale u bacanju koplja. Mileusnić je osvojio 25. mjesto sa hicem od 75 metara.

Finale u ovoj disciplini na rasporedu je danas, kada će biti podijeljeno još šest kompleta medalja – u utrci na 100 metara i skoku udalj za atletičare, te na 100 metara s preponama, 200 m, skoku uvis i bacanju kugle u konkurenciji atletičarki. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,