Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amel Tuka: Poseban je osjećaj trčati na državnom prvenstvu i braniti boje svog kluba

Preuzmite sliku

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, koji je jučer s vremenom 48.12 očekivano osvojio zlatnu medalju u trci na 400 metara, danas, po svemu sudeći, na Državnom prvenstvu u Zenici neće trčati i svoju glavnu disciplinu – trku na 800 metara.

Ta mu se disciplina, u ovom momentu, ne uklapa u planove, odnosno pripreme za naredna takmičenja, ali će ga ljubitelji atletike i danas, drugog dana Državnog prvenstva BiH, vidjeti na Atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici.

“Još ne znam, iskreno, jer trener od mene traži i insistira da trčim dvije 400-tke. To jest, ovu trku na 400 metara te štafetu 4×400 m. Sada mi treba malo brzine za sljedeće trke, za brže prolaze…Tako da vjerovatno neću trčati 800 metara, jer mi sada ne treba da se puno opterećujem te da idem i 800 m i štafetu 4×400 m. Stoga vjerujem da će to samo biti štafeta”, najvljuje Tuka, koji je zadovoljan i sretan naslovom bh. prvaka na 400 m.

“Uvijek je poseban osjećaj trčati na državnom prvenstvu sa najboljim bh. atletičarima i na najdražem stadionu. Vrati me, uvijek, na moje početke pa sam sretan kada se poklopi kalendar da mogu nastupiti. Naravno, najvažnije je braniti boje svog kluba (AK Zenica) i donijeti mu što više medalja i sa najviše postolja. Ne očekujem još neke baš posebne rezultate, jer trčim iz punih treninga”, ističe Tuka, koji dodaje da je zadovoljan i sretan što je osvojio prvo mjesto.

Najavljuje kako ga već 19. juna očekuje i miting u Madridu, kada će biti izuzetno jaka konkurencija u trci na 800 m.

“Već tada bi i moja forma trebala da bude na zavidnom nivou. Nadam se da ću u svojoj disciplini na 800 metara popraviti još malo najbolje ovosezonsko vrijeme“, kaže Tuka, koji je 28. maja na mitingu Dijamantne lige u Dohi (Katar) s vremenom 1:44.76 osvojio četvrto mjesto.

Upravo je taj rezultat dobar signal za najvažnije ovogodišnje iskustvo, a to su, bez sumnje, Olimpijske igre u Tokiju.

“Sve je podređeno OI, jer sam već prije dvije godine potvrdio normu za Tokio. Na meni je sada samo da se pripremam. Mnogi su atletičari već na početku sezone, upravo iz razloga što nemaju ispunjenu normu, išli jako brzo. Tako da imam to vrijeme pred sobom da se pripremam da baš najbolji budem kada treba”, kaže Tuka.

Olimpijske igre su, podvlači, stepenica više u karijeri svakog sportaša, jer imaju i posebnu draž te da će u augustu morati biti i u najboljoj formi u karijeri.

“Morat ću se osjećati fenomenalno. Naravno, sve se druge kockice, također, moraju posložiti. Ali, zavisi i od samih kvalifikacija. Moram biti spreman na sve. Toliko spreman da budem brz da, čak, pomjerim i lični rezultat (1:42.51). Ali, isto tako, moram biti i taktički spreman, ukoliko bude sporija trka, za sami finiš. Jednostavno, moram biti u najboljoj formi i prilagoditi se svakoj situaciji”, ističe Tuka.

Najbolje vrijeme ove sezone na otvorenom postigao je u Dohi, dok je u dvorani na 800 metara najbrži bio na Copernicus kupu u poljskom Torunu, gdje je 17. februara tu disciplinu trčao 1:46.35. U istom je gradu 7. marta na Evropskom dvoranskom prvenstvu s vremenom 1:47.37 bio peti. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje