Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Alen Aždaić strastveni paraglajder: Leltio sam širom svijeta, ali svaki let u Bosni je poseban

Preuzmite sliku

Paraglajding je posljednjih godina sve popularniji u Bosni i Hercegovini. Naša zemlja ima fenomenalne uslove za razvoj ovog sporta, a njegovim razvijanjem mogli bi dosta profitirati od dolaska zaljubljenika u ekstremne sportove iz cijelog svijeta.

Pored Sarajeva, odlični tereni za letenje su u Mostaru, Banjoj Luci, Cazinu, Tuzli, Mrkonjić Gradu, Trebinju, Ljubuškom… Paraglajderi polijeću sa padine neke planine ili brda, love tremale toplog zraka koje ih uzdižu u visine i pomoću kojih prelijeću velike distance.

  • – Piloti jednostavno polijeću na planinskoj padini ili na plaži koristeći laminaran vjetar kao imaginarni motor koji ih bešumno diže i nosi u visinu. Princip je jednostavan, umjerena brzina vjetra stvara pritisak na vrhovima uzvišenja, tako da ta kompresija u kombinaciji sa određenom opremom i obukom pilota kao nevidljiva ruka efektuje dizanje glajdera u visine i traženja termalnih “stubova”. Osjećaj u zraku je neopisiv za svakoga ko nije samostalno letio, totalni mir i istovremena glasna napetost, osjećaj beskrajne slobode i istovremeni osjećaj zahvalnosti i ogromne sreće. Utapanje pilota sa prirodom i njenim elementima, koji mu praktično pomažu da plovi naspram neba bez ikakvog drugog pomagala je neopisiv adrenalin od kojeg je svaki pilot ovisan – kaže Alen Aždaić, Sarajlija koji je strastveni paraglajder koji živi i radi u Njemačkoj, a koji je u karijeri letio u Danskoj, Maroku, SAD-u, Holandiji i Francuskoj.

  • Prednost glavnog grada i njegove okoline je što ima već nekoliko poletišta tako da pokriva sve pravce vjetra. Veliki doprinos afirmaciji i popularizaciji ovog sporta dao je Mirvad Zenuni, rekorder u BiH, koji je okupio ekipu entuzijasta u Extreme sport klubu iz Sarajeva.

    – Bosna i Hercegovina ima nevjerovatan potencijal kada je u pitanju paraglajding. Imamo prirodne ljepote i planine za poželiti. Infrastruktura iz godine u godinu je sve bolja. Nadamo se da će u narednom periodu svi nivoi vlasti posvetiti samo malu pažnju razvoju paraglajdinga i uz minimalne investicije mogli bi postati top destinacija kada je paraglajding u pitanju. Letio sam širom svijeta i na nekoliko kontinenata, ali svaki let u Bosni je poseban. I za vrijeme pandemije uspio sam sa prijateljima doći u Bosnu i letjeti. Poletjali smo na Vlašiću, Matorcu iznad Fojnice, na planini Inač iznad grada Kreševa u kome sam odrastao. Ovaj sport okuplja ljude koji vole sport, prirodu i druženje, tako da smo svi kao jedna velika porodica – kaže Aždaić. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje