Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aleksandra Roljić, predstavlja BiH na Svjetskom atletskom prvenstvu u Keniji: Rad se isplati (FOTO)

Preuzmite sliku

Aleksandra Roljić, nedavno je na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Istanbulu osvojila bronzanu medalju u trci na 800 metara. Rezultat 2.13,03 minuta, koji je rekord BiH za mlađe juniorke, juniorke kao i seniorke, mladoj banjalučkoj atletičarki obezbijedio je i učešće na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore koje se održava u kenijskom gradu Nairobiju.

Članica Atletskog kluba Banjaluka u Keniji bi trebalo da se takmiči od 12. do 16. jula.

“Prije toga imamo Balkansko prvenstvo, tada će biti provjera forme za Svjetsko prvenstvo, a sljedeće godine imao Olimpijske igre mladih u Argenitini i do tada ćemo trener i ja da tempiramo formu i da istrčim što bolji rezultat”, kaže Aleksandra Roljić.

Iza ove atletičarke, koja ima 16 godina, već su brojna međunarodna takmičenja, a prošle godine pobijedila je na jednom od njih – u Austriji. Osim što je rekorderka na 800 metara, rezultat koji je Aleksandra zabilježila na 400 metara upisan je kao dvoranski rekord BiH za mlađe juniorke.

Ekipa Anadolu Agency (AA) s Aleksandrom Roljić razgovarala je tokom treninga na banjalučkom gradskom stadionu. Atletikom se počela baviti 2010. godine, a na pitanje: “Zašto?”, odgovorila je: “Zato što sam stalno pobjeđivala, pa sam došla na ovu stazu da vidim da li sam uopšte u tome, da li se pronalazim.”

U kraljici sportova se pronašla, tako da su joj sada dani u kojima ne trči, jako čudni.

“Imamo svaki dan treninge i kad ne treniram, jako mi je čudno. Kada sam imala jednom povredu lisnog mišića trebalo je da napravim pauzu od pet-šest dana, ali napravila sam dva i odmah došla na trening”, priča ona.

Posljednju medalju, osvojenu u Istanbulu. Kaže da nije očekivala, kao ni ostatak reprezentacije BiH. Situaciju je najbolje procijenio selektor atletske reprezentacije BiH, Elvir Krehmić, koji je, prema Aleksandrinim riječima, iako ne njoj, drugima rekao da ima šansu za medalju.

“Nije bilo nikakvog pritiska. Osjećala sam da sam spremna, trčala sam najbolje što sam mogla, konkurencija je bila jaka što mi je pomoglo”, kaže Aleksandra Roljić.

Nada se da joj u idućim godinama neće pasti forma.

“Iskreno, u BiH je takva situacija da ima više nas mlađih, nego seniorki i osim toga da odem na neka velika takmičenja cilj mi je i da se zadržim i da budem bolja kada budem starija juniorka i seniorka. Mislila sam da ne ostanem ovdje, kad budem senior, već da idem u inostranstvo da tamo treniram i studiram, pa vidjećemo”, ispričala je ona.

Obzirom da svakodnevno trenira sa klupskim kolegama, istakla je i da jako bitno za mlade sportiste da imaju nekoga da u toku pauze, prije ili poslije treninga, s kim se mogu nasmijati i popričati.

Kada nema škole trenira dva puta dnevno.

“Trener i ja tempiramo normu za Balkansko i Svjetsko prvenstvo, tako da su treninzi sve teži i naporniji, ali kao što se isplatio rad prošle godine, isplatiće se i sada”, kaže ona.

Trener Goran Panić, koji s njom radi četiri godine, za Aleksandru ima samo riječi hvale.

Kaže da je očekivao rezultat koji je postigla u Istanbulu, ali ne sada, nego na ljeto, ali da se sada “lakše diše”, jer je ispunila normu za Svjetsko prvenstvo.

 • Na pitanje da li postojanje atletičara poput Amela Tuke, dvodi do pupularizacije ovog sporta, Panić je istakao da iako procenat nije veliki svakako da se osjeti, kada imate u zemlji jednog osvajača medalje na Svjetskom ili Evropskom prvenstvu.

  “Veliki je broj sportista u mlađim uzrasnim kategorijama. Nažalost, zbog finansija već prestaju u juniorskoj kategoriji i rijetko ko dođe do seniorskog staža”, rekao je Panić.

  Razlog za to jeste što nema zarade, pa se sve svodi na putovanja i druženja.

  “Nema šanse da se od atletike živi, barem ne u BiH”, kaže Panić.

  Poredeći BiH sa razvijenijim državama, objasnio je da je u razvijenijim društvima veća pomoć i od same države.

  “Nama država pomaže onoliko koliko može, ali sve je to slabo”, kaže Panić.

  Pomirio se sa činjenicom da će mali broj mladih atletičara, s kojima radi, svakodnevno nastaviti s takmičenjima i u seniorskoj kategoriji.

  “Većina njih će iskoristiti šansu što su dobri sportisti da dobiju negdje stipendiju vani, da se pokušaju usavršiti i ostvariti još bolje rezultate”, dodao je on.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,