Petak, 22. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zvanično: Safet Sušić više nije selektor reprezentacije BiH

Danas je u hotelu „Crystal“ na Ilidži održana vanredna sjednica Izvršnog odbora na kojoj je bilo prisutno 13 članova Izvršnog odbora, te selektor Safet Sušić i direktor Tehničkog odjela Denijal Pirić.

Sjednica je sazvana dan nakon odigravanja kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, Izrael-BiH i poraza selekcije BiH rezultatom 3:0. Situacija je alarmantna jer se u prvom dijelu kvalifikacija nisu postigli predviđeni rezultati, te su članovi Izvršnog odbora smatrali da je potrebno hitno analizirati trenutnu situaciju i pokušati pronaći najbolje rješenje u interesu Saveza.

Selektor Safet Sušić je podnio izvještaj o dosadašnjem toku kvalifikacija, naglašavajući da on vjeruje u plasman na EP bez obzira na samo dva osvojena boda,.

Nakon rasprave i sagledavanja svih činjenica, te rezultata koji su postignuti u četiri kvalifikacione utakmice, a u najboljem interesu Saveza donesene su sljedeće jednoglasne ODLUKE:

1. Nakon izvršene analize rezultata konstatovano je da je dovedeno u pitanje ostvarenje zacrtanog cilja, plasmana na Evropsko prvenstvo u Francusku 2016. godine;

2. Dosadašnji selektor Safet Sušić razrješen je dužnosti, što se odnosi i na njegove asistente Borčeta Sredojevića, Elvira Baljića i Tomislava Piplicu;

3. Zadužuju se dopredsjednik Ivan Beus, član IO Nurudin Peštalić i generalni sekretar Jasmin Baković da sa dosadašnjim selektorom razmotre pitanja međusobnih prava i obaveza;

4. Imenuje se Komisija u sastavu predsjednik Elvedin Begić, potpredsjednici Darko Ljubojević i Ivan Beus, tehnički direktor Denijal Pirić i član Odbora za posredovanje i savjetovanje Sead Kajtaz da do 1.12. 2014. definišu prijedlog kandidata za novog selektora „A“ reprezentacije.

NS/FS BiH zahvaljuje dosadašnjem selektoru Safetu Sušiću i njegovim asistentima za saradnju u proteklom periodu, tokom kojeg je ostvaren istorijski uspjeh reprezentacije, plasman na Svjetsko prvenstvo.

Safet Sušić je reprezentaciju BiH vodio na 49 utakmica, zabilježio je 23 pobjede, devet neriješenih rezultata i 17 poraza.

Pobjedom protiv Litvanije 15. oktobra 2013. godine Safet Sušić je postao prvi selektor koji je reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na neko veliko nogometno takmičenje. Bio je to Mundijal u Brazilu. Popularno zvani “zmajevi” su se sa Mundijala vratili nakon tri utakmice grupne faze, a Sušič je ostao na klupi reprezentacije do sinoćnjeg poraza od selekcije Izraela.

U karijeri je vodio klubove iz Francuske, Saudijske Arabije, Turske…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,