Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zrinjski pobjedom na Malti obezbijedio duel sa Ludogoretsom

Preuzmite sliku

Fudbaleri mostarskog Zrinjskog pobijedili su Vallettu sa Malte u revanš susretu drugog kola kvalifikacija sa 2:1 i tako ukupnim rezultatom 3:2 obezbijedili plasman u sljedeću fazu takmičenja.

Udarac Rustemovića iz sedme minute je izblokiran, na kraju je lopta došla do Galića koji je izborio korner poslije kojeg nije bilo opasnosti po gol domaćih. Dvije minute kasnije lopta je došla do Filipovića koji je šutirao preko gola Vallette. U desetoj minuti Gavrila je sjajno probio po desnoj strani, izbacio nekoliko igrača Zrinjskog iz igre i ubacio u sredinu, no tu nije bilo Fontanelle.

Bilbija je u 13. minuti u padu proigrao Pezera koji je iz izgledne pozicije šutirao preko gola da bi četiri minute kasnije Todorović izblokiran. Valletta je u 24. minuti susreta propustila stopostotnu šansu. Nakon loše reakcije odbrane Zrinjskog sam pred Soldu je izašao Alba i pokušao ga lobovati, no lopta je otišla preko gola. Zrinjski je poveo u 30. minuti utakmice. Pezer je uposlio Barišića iz auta, a ovaj spektakularnim udarcem iskosa sa lijeve strane doveo goste u vodstvo.

Četiri minute kasnije Fontanella je propustio realizovati veliku šansu, a golman bh. prvaka Antonio Soldo se istakao sjajnom intervencijom. U 44. minuti Valletta je propustila realizovati sjajnu šansu. Piciollo je probio po lijevoj strani i šutirao, ali lopta je otišla pored gola Solde da bi u prvoj minuti sudijske nadoknade Alba šutirao pored gola, pa se na poluvrijeme otišlo pri vodstvu našeg prvaka od 1:0.

Već u 49. minuti utakmice domaći su mogli do izjednačenja, ali je pokušaj Santiaga zaustavio Soldo. Minutu kasnije Plemići su ostali sa igračem manje jer je drugi žuti odnosno crveni karton dobio Marin Galić. Valletta je izjednačila u 56. minuti utakmice. Zerafa je ubacio sa desne strane za Borga koji je matirao Soldu. Ipak, Plemići su do nove prednosti stigli deset minuta kasnije lijepim golom Filipovića.

Do kraja utakmice nije bilo promjene rezultata, pa je naš prvak obezbijedio plasman u treće kolo kvalifikacija za Evropsku ligu gdje ih čeka utakmica sa bugarskim Ludogoretsom.

Stadion: Centenary. Gledatelja: 500. Sudija: Rade Obrenović (Slovenija). Žuti kartoni: Alba, Borg, Zerafa (Valletta), Galić, Jakovljević (Zrinjski). Crveni karton: Galić (Zrinjski). Strijelci: 0:1 Barišić (30), 1:1 Borg (56), 1:2 Filipović (66).

Valletta: Bonello, S. Borg (81. Fenech), R. Camilleri, Santiago (88. J. Borg), Piciollo, J. Zerafa, Saleh, R. Muscat, Alba, Gavrila (71. Nwoko), Fontanella. Trener: Gilbert Agius.

Zrinjski: Soldo, Galić, Barišić, Jakovljević, Stojkić (46. Kadušić), Rustemović, Pezer, Todorović, Perišić (53. Laštro), Filipović (90. Jović), Bilbija. Trener: Ante Miše.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,