Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zmajići poraženi od Rumuna: Kako mlada reprezentacija može na Euro?

Preuzmite sliku

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas rezultatom 2:0 u Rumuniji.

Porazom od Rumunije šanse našeg tima da se plasira na Evropsko prvenstvo postale su znatno manje. Nakon devet odigranih utakmica, naš tim ima 6 pobjeda i 3 poraza, te ima isti bodovni saldo kao i Rumunija, koja ima 18 osvojenih bodova iz osam utakmica.

Rumunija do kraja kvalifikacija treba odigrati još domaće mečeve protiv Velsa i Lihtenštajna, te je apsolutni favorit da zauzme prvo mjesto na tabeli na kraju kvalifikacija. Rumuniji je dovoljno da ostvari pobjedu protiv Lihtenštajna kako bi izborila poziciju ispred naše reprezentacije, jer bi u tom slučaju imala 21 bod, podjednako koliko je naš maksimalni bodovni saldo, s tim da je Rumunija međusobno bolja od našeg tima.

Naše šanse za plasman na Evropsko prvenstvo leže nakon današnje utakmice isključivo u srazu sa selekcijom Portugala, od kojeg moramo biti bolji kako bismo zauzeli poziciju koja vodi u baraž.

Četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije igrat će baraž za Evropsko prvenstvo. Portugal u ovom trenutku ima vodstvo u Velsu i ako ostvari pobjedu, imat će dva boda manje od Bosne i Hercegovine, uz utakmicu manje. Tu zaostalu utakmicu Portugal će odigrati u Lihtenštajnu, pa je jasno da je i selekcija Portugala apsolutni favorit da ostvari trijumf nad Lihtenštajnom.

To bi značilo da naš tim samo pobjedom u Portugalu može izboriti drugo mjesto na tabeli, a iako bi postojala određena mogućnost da ni to ne bude dovoljno da se izbori mjesto među četiri najbolje drugoplasirane selekcije, ipak bi pobjedom u Portugalu naš tim vjerovatno osigurao baraž. (Sport1.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,