Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zmajevi kreću u novu Ligu Nacija: Za uspjeh nam treba bolja realizacija, srce i podrška navijača

Preuzmite sliku

Reprezentacija BiH se okuplja u Zenici kako bi počela pripreme za Ligu Nacija

Reprezentacija BiH u ponedjeljak se okuplja u Zenici kako bi se pripremila za četiri utakmice Lige Nacija koje igra od 4. do 14. juna – dva puta protiv Finske, te jednom protiv Rumunije i Crne Gore.

BiH se nalazi u drugom rangu “ligi B” a prvo mjesto u ovoj grupi donijelo bi plasman među najjače reprezentacije Evrope, ali vjerovatno i povlašten status na kvalifikacionom putu prema EURO 2024.

“Nedostaje nam samo rezultat” zavapio je selektor Ivajlo Petev na kraju prošle godine, u kojoj je BiH nedostajalo uistinu samo to – rezultat. No kako je rezultat jedino bitan u fudbalu, svi se nadaju kako će Zmajevi u narednim kvalifikacijama (Ligi Nacija) napokon početi kapitalizovati statistiku.

Prošle zvanične utakmice smo prema brojkama, ali i viđenom često bili bolji protivnik na terenu, ali opet sa terena odlazili podvijenog repa.

Za postizanje golova u modernom fudbalu nisu dovoljni samo napadači, nego i efikasan vezni red. BiH tu trenutno nema neka kapitalna rješenja, no za nadati se kako će bolja forma Luke Menala, te povratak Dine Hotića koliko toliko umanjiti te nedostatke jer su oni krilni igrači koji znaju zabiti gol. Od povratnika tu je ponovo i Haris Duljević koji posljednjih mjesec dana igra nešto više za Hansu, ali i Kenan Kodro koji iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri.

Postignutih golova će trebati, jer je teško očekivati da odbrana sačinjena većinom od mlađih i neiskusnijih igrača odigra bez ijedne greške – što smo gledali i u prethodnim kvalifikacijama.

Osim malo više sreće, odnosno bolje realizacije naših napada, za bolje rezultate trebaće i više energije i srca na terenu, kojeg je izostalo posebno u onom ključnom meču u prošlim kvalifikacijama – protiv Finske u Zenici.

Petev je jedva dočekao da se Muhamed Bešić vrati u kakvu-takvu formu da ga vrati u ekipu i našoj reprezentaciji doda jednu injekciju energije, kakvu je npr. ranije donosio Emir Spahić.

S obzirom da BiH u deset dana igra čak četiri utakmice, jasno je kako će selektor morati puno kombinovati jer su igrači umorni nakon neposredno završenih sezona.

Prema najavama u prvoj utakmici, 4. juna protiv Finske u Helsinkiju, na teren ćemo izaći sa najjačim timom.

Dobar start bi sigurno pomogao da se ovaj turnir odigra u cjelosti dobro, ali i da se napokon napuni Bilino Polje, čije prazne tribine su prava sramota za bh. fudbal. Tolika, da mlađi reprezentativci čak više i ne žele igrati u Zenici i nije im jasno zašto reprezentacija igra svoje utakmice na Bilinom Polju.

Bosna i Hercegovina će u junu odigrati sljedeće utakmice Lige Nacija:

Finska – BiH / 04.06. 18:00 / Helsinki

BiH – Rumunija / 07.06. 20:45 / Zenica

Crna Gora – BiH / 11.06. 20:45 / Podgorica

BiH – Finska / 14.06. 20:45 / Zenica

Spisak pozvanih igrača:

Golmani: Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj, Vladan Kovačević;

Odbrana: Siniša Saničanin, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Adnan Kovačević, Hrvoje Milićević, Hrvoje Barišić, Sead Kolašinac, Eldar Ćivić, Jusuf Gazibegović, Amar Dedić, Mateo Sušić;

Vezni red: Amir Hadžiahmetović, Sanjin Prcić, Rade Krunić, Amer Gojak, Gojko Cimirot, Miralem Pjanić, Vladan Danilović, Muhamed Bešić, Miroslav Stevanović, Dino Hotić, Haris Duljević;

Napad: Edin Džeko, Ermedin Demirović, Smail Prevljak, Luka Menalo, Kenan Kodro, Nemanja Bilbija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje