Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zmajevi dobivaju stadion svjetske klase

bilino-poljeee2
Preuzmite sliku

Novcima koji su stigli iz evropske kuće fudbala (UEFA), uporedo je otpočela rekonstrukcija dva zenička fudbalska stadiona – kultnog Bilinog polja, na kojem će i ove jeseni “Zmajevi” igrati domaće kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo 2016., te Kamberovića polja, na kojem trenira Čelik.

U sklopu projekta rekonstrukcije stadiona za kvalifikacijske utakmice, UEFA je za Bilino polje osigurala ukupno 1.041.000 KM. Od toga 666.000 za saniranje rasvjete, te još 375.000 KM za građevinske radove, u koje je uključena i sanacija krova na tribini Istok“, ističe direktor JP za uređenje grada Mirsad Heleg.

Dodaje da će biti renovirane svlačionice, zatim prostor za službena lica, mix-zona za novinare, kao i izgrađen novi izlaz na teren iz tunela.

Evropska fudbalska federacija preuzima sva televizijska prava i rasvjeta, zbog činjenice da će slika sa stadiona ići u velike razmjene, mora biti savršena“, ističe nam Heleg, koji dodaje da su, također po upustvu UEFA-ine komisije, koja je u aprilu obišla Bilino polje, već sanirali travnati tepih.

Noćne utakmice – Što se tiče Kamberovića polja, na njemu su u toku radovi na postavljanju reflektora, nakon čega će se i na ovom stadionu, čiji je kapacitet nešto veći od 3.500 mjesta, moći igrati noćne utakmice.

Čelik je Kamberovića polje kod UEFA-e prijavio za svoj projekt razvoja infrastrukture s obzirom na to da većinom trenira na ovom terenu. U skladu sa učešćem klubova u Premijer ligi, odobreno je 174.000 KM, a i lokalna zajednica, u ovom slučaju Općina, morala je participirati sa dijelom novca. Općina je osigurala 60.000 KM“, ističe Heleg.

Prema njegovim riječima, planirano je da se i ovi radovi, također, okončaju do 31. augusta. Inače, izvođač radova naručio je reflektore iz Italije.

UEFA-ina inspekcija – Inspekcija Evropske fudbalske federacije (UEFA) posjetit će 31. augusta Zenicu i obaviti inspekciju, prije svega Bilino polje. Nadležni iz evropske kuće fudbala žele se na licu mjesta uvjeriti jesu li njihova sredstva iskorištena na najbolji način. (Novo vrijeme)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje