Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zeljković: Prijateljska utakmica BiH i Rusije tema sjednice 10. oktobra

Preuzmite sliku

Vico Zeljković, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), rekao je danas da će konačna odluka o odigravanju prijateljske utakmicu sa reprezentacijom Rusije, biti donesena na sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH 10. oktobra, a da je u ovom momentu dogovorena utakmica, javlja Anadolu Agency (AA).

Zeljković je novinarima u Banjaluci rekao da je tematska sjednica biti prilika za dijalog o ovom pitanju.

“Različita su mišljenja i to je sve normalno, ali isto tako mislim da je prevelika negativa pojedinih medija i ljudi i mislim da svako ima pravo na mišljenje, ali to ne znači da nečije mišljenje treba nekog drugog da obaveže i da mora da misli isto”, rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima ovu temu treba posmatrati kao ”isključivo fudbalsku prijateljsku utakmicu”.

“Bitno je reći i da imamo saglasnost UEFA-e. UEFA jeste suspendovala Rusiju što se tiče odigravanja zvaničnih utakmica ali što se tiče prijateljskih ne postoje nikakve zabrane za odigravanje”, rekao je Zeljković i dodao da moraju i razmišljati o stavu medija, kako to gledaju fudbalski radnici jer kod jednog dijela stanovništva i igrača ovaj meč nije naišao na odobravanje.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ugovorio je prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Rusije, a utakmica bi se trebala igrati 19. novembra u Sankt Petersburgu.

Nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, Međunarodna fudbalska organizacija (FIFA) i Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) diskvalifikovali su ruske nacionalne timove i klubove iz svih međunarodnih takmičenja, tako da selekcija Rusije u praksi može igrati samo prijateljske utakmice. Pored BiH, prijateljske mečeve s Rusijom prihvatile su i selekcije Moskvi prijateljskih država Kirgistana i Irana.

Odluka čelništva N/FS BiH da se igra prijateljski meč sa suspendiranom Rusijom u jeku rata u Ukrajini izazvala je glasne kritike sportske i opće javnosti u BiH i šire.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje