Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog rasizma i nepoštovanja: Mesut Őzil se oprostio od njemačke reprezentacije

Preuzmite sliku

Vezni igrač Arsenala Mesut Őzil (29) oprostio se od njemačke nogometne reprezentacije nakon što je posljednjih sedmica bio žrtva niza rasističkih napada, te brojnih kritika.

Őzil se našao na udaru dijela njemačke javnosti nakon što se uoči početka svjetskog prvenstva slikao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Őzil se branio kako ta fotografija nema veze s politikom, no veznjak londonskih Topnika se slikao s Erdoganom za vrijeme predsjedničke kampanje u Turskoj.

“Teško mi je bilo donijeti ovu odluku ali neću više igrati za Njemačku zbog osjećaja rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni,” kazao je Őzil dodavši:

“Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo.”

Őzil se obratio u podužem pismu medijima, sponzorima i navijačima. Zaključak svega je da je on žrtva neuspjeha bivšeg svjetskog prvaka na SP-u u Rusiji, ali je optužio dio navijača i neke ekstremne političare za rasizam i ksenofobiju.

Őzil je za njemačku vrstu odigrao 92 utakmice i postigao 23 gola. Najveći uspjeh u dresu ‘elfa’ ostvario je 2014. godine na SP-u u Brazilu gdje je Njemačka osvojila naslov svjetskog prvaka. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,