Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je važno da večeras pobjedimo Estoniju sa što većom gol razlikom?

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo odmjeriti snage sa Estonijom u Talinu.

Meč koji našem timu ne nosi nikakvu rezultatsku neizvjesnost niti značaj, ipak nije meč koji je toliko nebitan.

UEFA od naredne jeseni pokreće Ligu nacija, a rejting reprezentacija u njoj bit će direktno uslovljen plasmanom u završnici ovih kvalifikacija. Pošto se za raspored grupa unutar Lige nacija neće koristiti rezultati reprezentacija u baražu, već samo oni ostvareni do završetka regularnog dijela kvalifikacija, naš tim večeras igra jako bitnu utakmicu protiv Estonije za sam plasman unutar B divizije UEFA-ine Lige nacija.

Prvih 12 reprezentacija na UEFA-inoj rang listi igrat će A diviziju Lige nacija, dok će reprezentacije od 13. do 24. mjesta igrati u B diviziji. Jasno je da naš tim pripada u B diviziju, ali i pozicija unutar same divizije igrat će značajnu ulogu u samom žrijebu grupa u diviziji.

Planirano je da se formiraju četiri grupe po tri reprezentacije, što znači da će postojati četiri reprezentacije koje će biti nosioci, te će postojati po četiri reprezentacije u drugoj i trećoj jakosnoj grupi. U suštini, to znači da će timovi plasirani od 13. do 16. mjesta UEFA-ine rang liste biti u prvoj jakosnoj grupi, timovi plasirani od 17. do 20. mjesta bit će u drugoj jakosnoj grupi, a timovi plasirani od 20. do 24. mjesta bit će u trećoj jakosnoj skupini. Ovako izgleda trenutna tabela:

  • U ovom trenutku smo u trećoj jakosnoj grupi B dizivije Lige nacija. Ipak, zbog sistema bodovanja gdje poraz donosi negdje oko 400 bodova, remi tačno 800, a pobjeda 1600, naš tim će bez ikakve sumnje ostvariti bodovni napredak sa trenutnih 26580,21 bod. Vels, Slovačka, Rusija i Ukrajina zasad će biti nosioci grupa u B diviziji Lige nacija, a sve ove reprezentacije već su odigrale sve svoje utakmice i neće dobijati nove bodove.

    Nove bodove neće dobijati ni reprezentacije Irske i Sjeverne Irske, koje se nalaze u drugoj jakosnoj grupi, ali će ih dobijati Holandija i Švedska, koje igraju međusobni duel posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Sjevernu Irsku naš tim može preskočiti na tabeli sa remijem, tako da večerašnja utakmica našem timu može donijeti dosta povoljniju poziciju pred početak UEFA Lige nacija. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje