Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zasjedao Izvršni odbor NSBiH: Zmajevi još nisu dobili selektora, naredna sjednica 4. januara

Preuzmite sliku

U Sarajevu je ponedjeljak održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravljalo o nasljedniku Dušana Bajevića na klupi Zmajeva. Pošto danas nije izaban novi selektor, naredna sjednica IO-a zakazana je za 4. januar 2021.

Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, koji su zaduženi za pregovore s kandidatima za klupu Zmajeva, razgovore su obavili s bugarskim trenerom Ivaylom Petevom, bivšim reprezentativcima Bosne i Hercegovine – Sergejom Jakirovićem i Sergejom Barbarezom, kao i trofejnim trenerima Premijer lige BiH – Amarom Osimom i Husrefom Musemićem.

Kako piše N1, među kandidatima izdvojila su se dva imena – legendarni kapiten reprezentacije BiH – Sergeja Barbareza i bugarsk trener Ivaylo Peteva. Nezvanično, Misimovićev favorit je trener iz Bugarske, dok bi Spahić na klupi Zmajeva više volio vidjeti Barbareza. Nakon sjednice objavljena je i informacija kako je Jakirović postao novi trener Zrinjskog što znači da će za narednu usjednicu biti jedno ime manje u izboru za selektora reprezentacije BiH.

Da bi selektor bio izabran za njega mora glasati najmanje 11 od 15 članova Izvršnog odbora, a da li će potreban broj ruku sakupiti Barbarez ili Petev teško je reći. Moguće je, dakle, da danas ne saznamo ime novog selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine i da članovi Izvršnog odbora ne pronađu zajednički jezik i rješenje.

Od kandidata s kojima su bivši reprezentativci BiH obavili razgovor, a kada je u pitanju javnost, ubjedljivo najveću podršku ima bivši kapiten našeg nacionalnog tima – Sergej Barbarez.

Novi selektor neće imati mnogo vremena za upoznavanje reprezentacije i probu s obzirom na to da već 24. marta 2021. godine gostujemo kod reprezentacije Finske u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Sa nama u grupi su još aktuelni prvak svijeta Francuska, izuzetno snažna selekcija Ukrajine i Kazahstan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje