Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljiva analiza: Da se igra do 45. minute, BiH bi bila prva u kvalifikacijama

Preuzmite sliku

Da se računa učinak samo u prvom poluvremenu, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine bila bi prva u grupi “J” kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, analizira Anadolu Agency (AA).

Izabranici selektora Roberta Prosinečkog na osnovu učinka u prvih 45 minuta utakmica, prva četiri kola kvalifikacija osvojili bi 10 bodova, jedan više od Italije, te tri u odnosu na Finsku. Armenci bi imali šest, Grci tri, Lihtenštajn, kao i na zvaničnoj tabeli, logično, bez bodova.

Međutim, očito je da nacionalni tim BiH u posljednje vrijeme ima velikih problema s padom u igri i rezultatima u drugom poluvremenu. Naime, na osnovu učinka u drugom poluvremenu, BiH bi osvojila svega bod u prva četiri kola kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo. Italija, na osnovu rezultata od 45. minuta do kraja meča, imala bi 10 bodova. Zanimljivo, kao i Grčka. Finci bi sakupili devet, koliko imaju i na zvaničnoj tabeli, a Armenci četiri boda.

Od kako je, od 4. januara 2018. godine, Prosinečki selektor, BiH je samo tri od 16 utakmica dobila na osnovu učinka u drugom poluvremenu. Bilo je to protiv Sjeverne Irske (2:0) i Austrije (1:0) u Ligi nacija, te u prijateljskoj utakmici s Južnom Korejom (3:1).

Mogući razlozi…

Ono što brojni fudbalski stručnjaci u BiH zamjeraju Prosinečkom jeste i manji fond igrača koje koristi u igri, odnosno da u utakmicama za bodove nije bio sklon značajnijim promjenama u sastavu, ne računajući prinudne izmjene zbog povreda ili kartona. Kontraargument, koji malo ko javno želi priznati i reći, pa i sam Prosinečki, BiH, po svemu sudeći, ima limitiran igrački kadar.

Mnogima je neshvatljivo i nepozivanje u reprezentaciju Izeta Hajrovića, jednog od najboljih fudbalera hrvatskog prvaka zagrebačkog Dinama u HNL-u i Evropa ligi prošle sezone, čime bi bez sumnje bila pojačana konkurencija na bočnim ofanzivnim pozicijama u nacionalnom timu.

Isto tako, Prosinečki nije pružio pretjeranu priliku ni Sanjinu Prciću, prvotimcu i organizatoru igre francuskog Strasbourga. Nije ga pozvao za posljednje dvije utakmice, i kada je znao da zbog crvenog kartona u Finskoj neće moći nastupiti Miralem Pjanić, pa je u veznom redu ostao s tehnički daleko inferiornijim igračima od PrcićaMuhamedom Bešićem, Gojkom Cimirotom i Elvisom Sarićem.

Oklijevao je Prosinečki i da poziv uputi Mariju Vrančiću, fudbaleru Norwicha, s kojim je u minuloj sezoni izborio plasman u Premier ligu Engleske. Pozvao ga je za utakmice s Finskom i Italijom. Slao ga je na zagrijavanje pokraj terena i nije dobio ni minut, ni u Tampereu, ni u Torinu.

Do kraja kvalifikacija ostalo je još šest kola. Trenutno pretposljednja, petoplasirana BiH u grupi “J” 5. septembra u Zenici dočekuje autsajdera i “fenjeraša” Lihtenštajn. Tri dana kasnije bit će gost Armenije u Jerevanu.

Bez “punog plijena” u Zenici i Jerevanu, preostala četiri susreta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine za BiH bi, gotovo je izvjesno, bila revijalnog karaktera. (Anadolu Agency)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje