Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Za rasističke napade putem interneta zabrana posjeta utakmicama

Preuzmite sliku

Rasističke uvrede upućene nogometašima putem društvenih mreža, odnosno putem interneta, mogli bi osuđenicima za takva kažnjiva djela donijeti zabranu posjeta utakmicama u trajanju do deset godina, izjavila je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Sadašnji zakon koji je donesen kako bi spriječio nasilje i nerede na stadionima, predviđa kaznu zabrane dolaska na stadion u trajanju od tri do deset godina, a uskoro će biti proširen uvrštanjem uznemiravanja putem interneta kao kažnjivog djela.

Proširenje postojećeg zakona potaknuto je rasističkim napadima i uvredama koje su doživjeli tamnoputi engleski reprezentativci nakon finala ovogodišnjeg Europskog prvenstva, u kojem je domaća reprezentacija na Wembleyju poražena od Italije u raspucavanju s bijele tačke, a Bukayo Saka, Jadon Sancho i Marcus Rashford su promašili jedanaesterce.

“Ovo ljeto smo vidjeli prekrasnu utakmicu koja je pokvarena sramotnim rasističkim ispadima ‘trolova’ na društvenim mrežama”, izjavila je Patel.

“Oni koji su odgovorni za rasističko maltretiranje putem interneta moraju biti kažnjeni. Zakonske promjene koje najavljujem će spriječiti njihov dolazak na nogometne utakmice”, dodala je britanska ministrica unutarnjih poslova.

Amandmani na postojeći Zakon o policiji, kriminalu, presudama i sudovima trebali bi biti predstavljeni početkom 2022.

Prema statističkim podacima britanske vlade, zaključno s 1. augustom ove godine bilo je izrečeno 1359 mjera zabrane dolaska na nogometne utakmice na prostoru Engleske i Walesa. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,