Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Wenger uoči odlaska poslao zabrinjavajuću prognozu o budućnosti klupskog nogometa

Preuzmite sliku

Arsene Wenger u nedjelju će po posljednji put voditi Arsenal prije nego završi njegova era na klupi Topnika koja je potrajala 22 godine.

Utakmica je to bez ikakvog značaja za oba kluba jer Arsenal će sigurno završiti na šestom mjestu dok je Huddersfield lavovski izborenim bodom kod Chelseaja osigurao ostanak u društvu najboljih.

U takvoj situaciji kad pritiska nema, 68-godišnji imao je vremena u najavi ovog dvoboja pričati i o nekim drugim temama. Konkretno, o budućnosti evropskog klupskog nogometa za kojeg je dao prognozu koja će sigurno neće svidjeti Englezima.

“Za nekoliko godina Premierliga će se igrati isključivo preko sedmice, utorkom i srijedom, zato što ćemo imati evropsku Superligu. To je neizbježno. Zašto? Prije svega, veliki problem postat će podjela novca između velikih i malih klubova”, smatra Wenger i pojašnjava:

“Veliki klubovi će reći ‘ako dva mala kluba igraju međusobno i to niko ne želi gledati, a ljudi žele gledati kvalitetu, onda mi tu kvalitetu moramo naplatiti’. I da, mislim da će se domaća prvenstva igrati utorkom i srijedom, a vidjet ćemo koji je sljedeći korak koji će biti napravljen po tom pitanju.”

Wenger drži da će jedan od glavnih motiva UEFA-i za osnivanje Superlige biti taj što u današnjim okolnostima više novca od TV-prava zarađuju klubovi iz Premierlige nego oni koji su najbolji u kontinentalnim takmičenjima, piše Gol.hr.

“Uskoro će se to dogoditi jer brojni klubovi izvan Velike Britanije se bore protiv Premierlige odnosno pokušavaju pronaći način kako da sustignu engleske ekipe po zaradi.”

Ako ova Wengerova prognoza bude tačna, Englezi bi mogli imati velikih problema s terminima odigravanja utakmica. Stoga Arsenalov menadžer predlaže:

“Ako Englezi žele učiniti Premierligu atraktivnijom, moraju se spustiti na 16 klubova.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: