Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vranješu Karleuša nije najveći problem: Zbog svakog javnog nastupa sa tetovažom može u zatvor

Preuzmite sliku

Reagovalo je i udruženje “Žene za žene” zbog online nasilja nad majkom i suprugom

Internet seks skandal o navodnoj vezi između Ognjena Vranješa i pjevačice Jelene Karleuše zasjenio je jedan od najvećih skandala u historiji fudbalske reprezentacije BiH, činjenicu da je jedan bh. reprezentativac na sebe tetovirao četničkog vojvodu – ratnog zločinca i fašistu. Da stvar bude još gora sa tom tetovažom i igrao za reprezentaciju BiH. I to na Grbavici na kojoj su četnici tokom agresije na BiH ubijali, klali, sa zgrada žive bacali, palili i silovali sarajevske civile.

Osim što Ognjen Vranješ više nikada neće zaigrati za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, bivši reprezentativac zbog tetovaže se našao u još jednom problemu, piše BiH.ba.

Za promovisanje fašizma zatvorske kazne

Naime, zbog svakog javnog nastupa koji Ognjen Vranješ bude imao sa spornom tetovažom, grupa pravnika i bh. patriota iz zapadne i sjeverne Europe će podnijeti tužbu državama u kojima se to desi. Vranješ bi prema zakonima EU-a, SAD-a i drugih država zbog javnog promovisanja fašizma i ratnih zločina na javnim događajima trebao završiti u zatvoru.

  • Reagovali “Fare Network” i “Žene za žene”

    U pripravnosti je i FARE Network, UEFA-ina mreža za suzbijanje rasizma i mržnje u fudbalu, koja je Vranješevu tetovažu već uvela u svoje zapisnike i to objavila na svojoj zvaničnoj internet stranici. Podsjećamo, FARE je u više navrata osuđivao podršku ratnim zločincima na stadionima u Bosni i Hercegovini, a rukovodstvo ovog UEFA-inog tijela više puta je boravilo u Sarajevu te iskazalo neizmjernu podršku borbi za zdrave vrijednosti u bh. fudbalu.

    Fašistička i četnička ideologija, te objavljivanje fotografija gole majke i supruge, Ognjena Vranješa izazvala je i revolt udruženja “Žene za žene” iz kojeg je na adrese svih bh. sportskih medija i saveza stigao mail u kojem se Vranješ osuđuje za akt online nasilja i silovanja žena, što kako kažu iz ovog udruženja i ne čudi jer na svojoj ruci ima tetovažu silovatelja.

  • Savez mlak u borbi protiv fašizma

    Jasno je kako Fudbalski savez BiH mora biti odlučniji u borbi protiv nacionalizma i fašzima na stadionima, a sigurno snose dio krivice za skandal sa Ognjenom Vranješem, jer recimo nisu uopšte reagovali kada su u martu prošle godine na prijateljskoj utakmici Radnika i Partizana navijači skandirali i isticali četničke pjesme i obilježja.

    Dobro upućeni kažu, sve kako se mlaki rukovodioci FS BiH ne bi zamjerali “rukama koje ih postavljaju na funkcije” iz manjeg bh. entiteta. Sve pod sloganom “nije naša nadležnost”.

  • Uvrijedio poštene Srbe

    Na kraju, nije isključeno kako će Vranješ ukloniti ovu tetovažu, jer je ranije svoju tetovažu karte Republike Srpske čiji je politički i vojni vrh osuđen za ratne zločine, prepravio u tetovažu sata. Ipak, uvredu i skandal koji je priredio svima u Bosni i Hercegovini nikada neće moći izbrisati i prepraviti.

    Posebno prema hiljadama časnih bosanskohercegovačkih Srba koje je svojim kasnijim izjavama sve pokušao svrstati pod kapu nacionalista i fašista. Iste one Srbe koji su dali najveći broj partizana u drugom svjetskom ratu. (BIH.ba – Reprezentacija.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,