Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Virus je uticao na fudbal: Više neće biti ludih transfera

Sama odgoda prvenstava ‘zavila’ je u crno fudbalski svijet i zbog finansijske strane jer će brojnim klubovima otpasti zarada na koju su unaprijed računali..

Brojni fudbaleri čekaju rasplet oko korona virus, ali itekako je izvjesno da fudbalske utakmice nećemo gledati barem do početka maja. Navijači se bez fudbala dosađuju i broje minute i sekunde do novog susreta, a vlasnici klubova broje enormne gubitke koje su ih pogodile, ali i koje će ih pogoditi u narednom periodu.

Sama odgoda prvenstava ‘zavila’ je u crno fudbalski svijet i zbog finansijske strane jer će brojnim klubovima otpasti zarada na koju su unaprijed računali, a ta cifra, za na npr. jednu Barcelonu, leti preko nekoliko stotina miliona eura! To su TV prava, ulaznice, posjete stadionu, reklame za vrijeme utakmica, brojni bonusi od sponzora…

Ogroman problem je taj što je većina klubova u kreditima, a kamate i dalje idu. No ko će to platiti? Virus je uticao na stanje svjetske ekonomije, a kako onda neće i na klubove? Kao posljedica svega toga očekuje se smanjenje plata za igrače, ali i razumnije baratanjem novca kada je riječ o transferima.

U prethodnim godinama tržište je zaista poludjelo. Na igraču prosječne kvalitete odjednom biste zaradili preko 50 miliona eura, a kupnje od 100 miliona eura i više postale su svakodnevica. Preveliki novci trošili su se na transfere, a to je stvorilo jednu novčanu apokalipsu u fudbalskom svijetu. Cijene su otišle u nebo, vi za 20 miliona eura više ne možete dovesti vrhunskog igrača, kao što je prije desetak godina bio slučaj. No i to će virus promijeniti.

  • Čak devetero nogometaša je u posljednjih pet godina plaćeno više od 100 miliona eura, a transfer Neymara u PSG za 220 miliuna eura je i dalje rekord. No pad prihoda i nestašica novca donijet će nešto rezolutnije trošenje novca.

    – Milioni su se odjednom počeli gomilati i 100 miliona eura ste mogli potrošiti na bilo kojeg igrača. Priča će se u budućnosti sigurno promijeniti, više neće biti takvih potpisa. Najveći problem je za klubove koji su plaćali toliko za igrače. Taj iznos im se nikada neće vratiti – rekao je jedan sportski direktor za Marcu.

  • Klubovi se na različite načine bore s brojnim gubitcima. Neki žele smanjiti plate igračima u ovome razdoblju kada nema nikakvih aktivnosti, a neki razmišljaju čak i o otpuštanjima.

    Bit će to teško razdoblje za fudbal i općenito sport koji je pretrpio velike gubitke u ovih dvadesetak dana. A takmičenja neće biti sve do maja. Pa računajte samo koliki gubici će tek tada biti, ne samo za fudbal i sport, već za samu svjetsku ekonomiju…(24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,