Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vinko Marinović: Pritisak je na nama, Švicarci su izuzetno kvalitetni i nemaju šta izgubiti

Preuzmite sliku

U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra u Zenici igra svoj osmi meč kvalifikacija za EP protiv Švicarske, a tim povodom danas je održana press konferencija, na kojoj se medijima prvi obratio selektor Vinko Marinović.

Marinović se prvo osvrnuo na zdravstveni bilten, istakavši kako su Dujaković i Jukić trenutno jedini na koje ne može računati.

“Dujaković je odmah poslije prvog dana otišao, s obzirom da je njegova povreda bila teže prirode. Nadali smo se da će Jukić moći igrati, ali poslije današnjeg pregleda ustanovljeno je da ga neće biti ni u toj drugoj utakmici. Ono što je dobro jeste da imamo Pecu, koji će sutra nadam se biti u konkurenciji”, rekao je Marinović, a potom prokomentarisao nešto slabiju minutažu svojih igrača u klubovima.

“Uvijek smo imali tih problema kad nam igrači dolaze, nekad igraju, nekad ne. To nije slučaj samo kod nas, nego i u drugim reprezentacijama. Vjerujem da će oni igrači koji izađu dati svoj maksimum. Vidjet ćemo sa sastavom, popunit ćemo ona mjesta gdje nam fale igrači, a sigurno da imamo dobra i adekvatna rješenja ukoliko nam bude potrebno”.

Selektor poziva na opreznost, jer su, kako kaže, Švicarci izuzetno kvalitetni.

“Igrat ćemo s posjedom lopte, također jednom dobrom i kvalitetnom odbranom i nadam se dobrom i kvalitetnom tranzicijom, pogotovo prema naprijed, jer mislim da smo tu do sada pokazali dosta u dosadašnjem dijelu kvalifikacija. Švicarska je jedna izuzetno kvalitetna ekipa, čiji način igre se zasniva na izgradnji napada iz zadnje linije kroz posjed, gdje izuzetno kvalitetno to rade na bokovima, što moramo sasvim sigurno osujetiti. Također imaju kvalitetnu i brzu tranziciju, tako da moramo biti oprezni tokom svih 90 minuta”.

Dodaje da moramo dati maksimum ukoliko želimo ostvariti pozitivan rezultat.

“Moj fokus je prva utakmica i to igračima govorim. Mi smo poslije poraza u te prve dvije utakmice sa Švicarskom i Rumunijom bili u jednom položaju gdje smo faktički bili otpali od borbe za sam vrh. Sad smo opet došli u situaciju da imamo mogućnost da odemo na EP. Koliko ćemo to moći, zavisi i od igrača, ali i kvaliteta protivnika. Mi trebamo odigrati jednu kvalitetnu utakmicu, a šta će ta utakmica donijeti nikada ne možete reći sa sigurnošću. Moramo dati maksimum ukoliko želimo ostvariti pozitivan rezultat. Naravno da je pritisak na nama, jer Švicarska nema šta izgubiti i to je jedan dodatni plus za njih. Zaslužili su daleko više bodova nego što sad trenutno imaju”, rekao je na kraju izlaganja Marinović.

Meč između U21 BiH i Švicarske igra se sutra u Trening kampu FS BiH u Zenici s početkom od 17:00 sati uz direktan prijenos na Areni Sport. (Reprezentacija.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje