Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vikend analiza: Real ili Barcelona, HSV ili Wolfsburg, ko ide u evropska takmičenja?

Preuzmite sliku

Ovog vikenda širom Evrope slijedi završnica nacionalnih prvenstava, te bi trebali biti jasniji mnogi odgovori oko putnika u niži rang takmičenja, te klubova koji će svoje države predstavljati na evropskoj sceni. 

Španska liga će ovog vikenda biti epicentar dešavanja jer ćemo u nedjelju navečer saznati ko je prvak LaLige u sezoni 2016/17. Situacija oko prvog mjesta je izuzetno zanimljiva. Aktuelni prvak Barcelona ima tri boda manje od Real Madrida, te će kući igrati sa Eibarom, ali i osluškivati rezultate sa La Rosalede, gdje će Malaga dočekati Real Madrid. Blancosima je potreban pozitivan rezultat, a nalaze se u solidnoj seriji utakmica nakon turbulentnih dešavanja krajem prošlog mjeseca.

Atletico Madrid i Sevilla su obezbjedili plasman u Ligu prvaka za narednu godinu, dok se za dva mjesta koja vode u Evropa ligu bore Villareal, Athletic Bilbao i Real Sociedad. Villareal ima 64 boda, a protivnik u zadnjem kolu je neugodna Valencija na Mestalli. Real Socidead i Athletic Bilbao imaju po 63 boda, Baskijci gostuju u Madridu na posljednjoj utakmici koja će se odigrati na Vicente Calderonu, dok Sociedad igra u gostima protiv Celte.

Osasuni i Granadi u drugoj ligi će se pridružiti Deportivo ili Sporting Gijon. Ekipi iz La Corune je potreban bod protiv Las Palmasa da obezbjedi prvoligaški status.

  • Premiership nam ove sezone može ponuditi jednu poslasticu – 39. kolo! Ukoliko Arsenal i Liverpool završe sa isto bodova, a njihove gol razlike budu jednake, onda će putnik u playoff Lige prvaka biti odabran nakon još jedne utakmice na neutralnom terenu. Prvak Chelsea i Tottenham su sigurni putnici u grupnu fazu Lige prvaka, dok je pred Cityjem lakši zadatak u susretu sa Watfordom. Liverpool će na Anfieldu igrati sa Middlesbroughom, te bi im pobjeda u ovoj utakmici donijela dugo očekivano mjesto u prve četiri ekipe lige. Arsenal na Emiratesu dočekuje drugu ekipu iz Liverpoola, Everton, te će čekati eventualni kiks Livepoola. Upravo Everton i Manchester United će sljedeće godine predstavljati Englesku u Evropskoj ligi.

    Hull, Middlesbrough i Sunderland su od ranije putnici u Championship. Sve utakmice se igraju u nedjelju od 16:00h.

    Juventus još nije osigurao novi Scuddeto, a ostala su još tri neriješena pitanja u čitavoj ligi. Finalistima Lige prvaka dovoljan je i bod kod kuće protiv davljenika Crotonea. Dva kola prije kraja Roma ima bod više od Napolija, a vicešampionska pozicija osigurava plasman u grupnu fazu Lige prvaka, dok će trećeplasirani svoj put do grupne faze tražiti kroz playoff. Roma ovog vikenda gostuje kod Chieva, dok će Napoli kod kuće dočekati Fiorentinu, koja se sa Milanom bori za poziciju koja će ih voditi u doigravanje za Evropa ligu. Milan će na San Siru ugostiti Bolognu. Edin Džeko je prvi strijelac Serije A sa 27 golova, Belotti i Mertens imaju po 25 golova.

    Iz lige ispadaju Palermo i Pescara, a nakon ovog vikenda bi mogli saznati i trećeg putnika u Seriju B. Rade Krunić će sa Empolijem pokušati osvojiti sva tri boda protiv solidne Atalante, koja na gostovanje stiže sa serijom od osam utakmica bez poraza.

  • U posljednjem kolu Bundeslige sva pažnja je usmjerena na ekipe koje se bore za opstanak. U vrhu tabele je situacija jasna, te će tako u Ligu prvaka Bayern i Leipzig, dok će putnik u grupnu fazu takmičenja, odnosno playoff, saznati nakon ovog kola. U boljoj poziciji je Dortmund koji dočekuje Werder iz Bremena, dok će svoju priliku tražiti Hoffenheim u duelu protiv Augsburga.

    Mnogo puta ćete pogledati u trenutnu tabelu Bundeslige ukoliko sutra od 15:30h budete pratili ekipe koje se bore za opstanak. Četiri ekipe su u opasnosti da se pridruže Darmstadtu i Ingolstadtu u Cvajti. Mainz, Augsburg i Wolfsburg imaju po 37 osvojenih bodova. Mainz gostuje Kolnu, koji igra iznimno važnu utakmicu kod kuće, Augsburg gostuje Hoffenheimu, dok će Wolfsburg gostovati direktnom protivniku za opstanak, ekipi Hamburga. Interesantno, HSV nikada nije ispadao iz Bundeslige. Teoretski, ukoliko Vukovi upišu poraz u Hamburgu imaju šansu za opstanak, ako ekipa Augsburga bude poražena sa više od pet golova razlike.

    Ništa manje interesantna borba za Evropa ligu, gdje svoje šanse ima nekoliko ekipa. Herthi je potrebna pobjeda protiv Leverkusena da bi igrali direktno u grupnoj fazi Evropa lige. Freiburg nakon odlične sezone igra protiv Bayerna na Alianz Areni, te bi samo pobjedom bili sigurni na poziciji koja vodi u evropsko takmičenje. Realne šanse za šesto mjesto ima Koln koji dočekuje Mainz kod kuće, dok teoretske šanse ima i Werder koji gostuje Borusiji u Dortmundu.

    Monaco je novi prvak Francuske. Ova kruna za Kneževe stiže nakon fantastične sezone i snažan je udarac za zvijezde iz Pariza. Jedino pitanje koje je otvoreno u vrhu tabele je ko će igrati u kvalifikacijama za Evropsku ligu, Marseille ili Bordeaux. Obje ekipe se sastaju sa ekipama koje se bore za opstanak. Dijon gostuje Toulousu, a kolo prije kraja imaju 36 bodova, koliko ima i Caen koji gostuje u PSG-u. Lorient sa 35 bodova dočekuje Bordeaux, dok Bastia sa 34 boda gostuje kod Marseillea, a Nancy je putnik u niži rang takmičenja. (A.P. / Tuzlanski.ba)

     

     

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje