Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vico Zeljković, zbog povezanosti sa Dodikom, nije dobio vizu za SAD

Preuzmite sliku

Tragom informacije da Zeljković nije dobio vizu za SAD, gdje naš državni tim 18. igra prijateljsku utakmicu, kontaktirali smo i press sližbu NSBiH, ali nismo dobili konkretan odgovor

Portal Radiosarajevo.ba jutros je objavio informaciju da sestrić Milorada Dodika i predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković nije dobio vizu za Sjedinjene Američke Države zbog povezanosti sa njim. O navodima da predsjednik Zeljković nije dobio vizu za put u Ameriku upitan je za komentar i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Što se mene tiče i glupo je da postoji Fudbalski savez BiH, treba da postoji samo Fudbalski savez Republike Srpske, rekao je za N1 Dodik koji je nakon toga u društvu jednog od članova prokomentarisao:

– Možda bi mu tada bila odobrena?

“Osim Zeljkovića, vizu za Ameriku nije dobio ni njegov savjetnik Marko Miličić”.

Američku vizu predsjednik NSBiH nije dobio, najvjerovatnije, zbog činjenice da se član Predsjedništva BiH od 2017. godine nalazi pod američkim sankcijama.

“U odbijenici nije navedeno zbog čega Zeljković i Miličić nisu dobili vize za SAD. Ambasada SAD u BiH ne mora ni navesti koji je razlog”.

Podsjetimo, na zvaničnoj internet stranici američkog Ministarstva finansija još 2017. potvrđeno je da Miloradu Dodiku uvedene sankcije.

Dodikovo ime izlistano je na zvaničnoj internet stranici Ureda za kontrolu imovine stranaca (Office of Foreign Assets Control – OFAC) u dijelu gdje su navedene osobe kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.

OFAC izdaje listu osoba i organizacija koje predstavljaju prijetnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na američkoj teritoriji.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u SAD-u, ali i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

Otežavajuća okolnost za Vicu Zeljkovića i njegovog savjetnika može biti i činjenica da je posljednjih sedmica novinar i bloger Slobodan Vasković odjavio seriju kompromitirajućih tekstova upravo o predsjedniku NSBiH.

Kompletnu objavu Slobodana Vaskovića pročitajte na njegovom blogu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje