Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velikih 27 godina od historijskog meča: Odigrao se kada je bilo najteže

Preuzmite sliku

Na današnji dan, prije tačno 27 godina, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine istrčala je na stadion u Koblenzu, gdje je odmjerila snage sa tadašnjim bundesligašem Kaiserslauternom.

Bio je to drugi, doduše nezvanični meč, selekcije zemlje kojom je u to vrijeme harao agresorski rat. Trinaest dana ranije, tadašnji Ljiljani, imali su svoj premijerni, historijski nastup, piše Faktor.ba.

Nakon što izabranici selektora Mirsada Fazlagića 9. marta na KRC Stadionu s 3:1 savladali belgijski Genk, koji je bio sjajan domaćin našim reprezentativcima zahvaljujući rahmetli Suvadu Katani, u susretu humanitarnog karaktera odigranom u Koblenzu poraženi su od Kaiserslauterna s 4:1.

Iako su oba susreta odigrana u veoma kratkom periodu, nekako svi više pamte susret iz Njemačke, a razlog tome vjerovatno je u činjenici da je utakmicu iz Koblenza direktno prenosio sada već kultni njemački kanal – DSF.

Rezultat je svakako bio u drugom planu. Najvažnije je bilo Bosnu i Hercegovini predstaviti u pravom svjetlu, u nekoj pozitivnijoj priči koja nije isključivo u vezi s ratom.

– Zbog ratnih dešavanja nisam prisustvovao prvoj utakmici u Belgiji, ali sam nekako preko Hrvatske uspio doći u Njemačku i s klupe predvoditi tim sačinjen od sjajnih igrača, ali i ljudi – prisjetio se tadašnji selektor Mirsad Fazlagić.

Iako nismo bili priznati od FIFA-e i UEFA-e, u Fudbalski savez BiH je u septembru 1992. godine stigao “papir” iz Zuricha, kojim se reprezentaciji naše zemlje odobrava odigravanje prijateljskih utakmica, uz dodatno odobrenje fudbalskog saveza zemlje na čijem tlu se igrala utakmica.

– Taj papir je bio od velikog značaja za naš fudbal. No, cijelokupna organizacija je bila izuzetno teška. Ne biste vjerovali koliko teška ukoliko bih vam sada pričao – ispričao je u jednom od razgovara za Faktor prvi predsjednik FSBiH Jusuf Pušina.

Sav prihod od utakmica bio je namijenjen za pomoć Bosni i Hercegovini, a pred početak utakmice upravo tadašnjem kapitenu BiH, Blažu Sliškoviću, uručen je ček od 10.000 njemačkih maraka. Baka ga je preuzeo zajedno s Demirom Hotićem, jednim od najzaslužnijih što smo “sparingovali” s Kaiserslauternom.

– Zahvaljujem se svima u ime cijelog tima što će se ova utakmica uopće odigrati, baš kao i onima koji su donirali određena novčana sredstva za jednu dječiju bolnicu. Sve ovo mnogo nam znači – rekao je Hotić pred početak utakmice koja je definitivno duboko urezana u historiju bh. fudbala. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje