Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki skandal: Pogledajte kako se namještaju utakmice na pripremama, poklanjaju i promašuju penali (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nevjerovatno što se sve dogodilo tokom  nekoliko prijateljskih utakmica na Kipru i u Turskoj.

Federbet, međunarodna nekomercijalna organizacija koja se bavi otkrivanjem i prijavljivanjem nezakonitih radnji u sportu na osnovu kladioničarskih koeficijenata, objavio je svoja istraživanja.

Vjeruje kako su namještene utakmice između rumunskih i ruskih ekipa  na pripremama na Kipru. Utakmice nisu namještali igrači, već suci koji su pomagali klubovima, ali i kladioničarima da na utakmicama pogode “zbroj golova”.

Jedna od sumnjivih utakmica je ona između Cluja (Rumunjska) i Ufe (Rusija). Nije bilo golova, a prvo poluvrijeme bilo je pri kraju. Igrači su se već spremali za odlazak na odmor, a onda su suci zaprepastili sve i produžili poluvrijeme za sedam minuta.

Uz to, suci su dosudili sumnjiv jedanaesterac Cluju, a nakon što ga Rumuni nisu zabili iz prvog pokušaja, odlučili su ponoviti kazneni udarac pa je konačno pao gol.

“Kada se pucao prvi penal, stajao sam kraj pomoćnog suca. Penal je ispucan, a pomoćni je sudac istog trena podigao zastavicu. Kao da je sve bilo unaprijed namješteno. Tada smo shvatili da će pucati penal sve dok ga ne zabiju”, rekao je trener Ufe Pereskokov.

“Magija ili nešto drugo?” pita se Federbet za drugu utakmicu između Urala (Rusija) i Astre (Rumunjska) koja je završila rezultatom 4:2, a na kojoj je uplaćen veliki novac na “više od 3,5 golova”.

Sumnjiva je i utakmica iz turske Antalije između Panduriija (Rumunjska) i Krylje Sovjetov (Rusija) jer iako u prvih 35 minuta nije bilo golova, koeficijent na “više golova” padao je. Za “više od 2,5 golova” koeficijent je bio samo 1,45.

Prva sporna situacija dogodila se u 38. minuti kada je sudac nakon ubačaja iz kuta dosudio penal, a pet minuta dosuđen je još jedan penal, iako ga nitko od igrača na terenu nije tražio (sporne situacije pogledajte od 2:20 videa).

Na kraju je prošla i oklada “više od 3,5 golova” jer je utakmica završila rezultatom 2:2.

Izdvojena je i utakmica Astra (Rumunjska) i Pogon (Poljska) koja je završila 3:1, a ponovno je dosuđen penal nakon ubačaja sa strane i bez ikakva razloga.

Ta utakmica zanimljiva je i po tome što je rumunski reprezentativac Cristian Sapunaru, svjestan sudačkog dara, samo dodao loptu vrataru s bijele tačke. Suci su ih natjerali da ponove jedanaesterac, a loptu je uzeo Daniel Niculae i poslao je namjerno pored gola.

Sumnjiva je i utakmica iz Turske između Botosanija (Rumunija) i Amkara (Rusija) koja je završila 3:0, uz dva gola iz nepostojećih jedanaesteraca.

S većinom utakmica povezani su rumunski suci koji su prvo demantirali da su sudili utakmice, a nakon što su im poslane snimke na kojima se vide na kiparskim travnjacima, prestali su odgovarati na pozive novinara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,