Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki napadač se zahvalio treneru: Porodica mi nije gladna

Preuzmite sliku

U Dubaiju se održava 11. Internacionalna fudbalska konferencija.

Među brojnim zvijezdama našao se i legendarni napadač Samuel Eto'o, koji se prisjetio fudbalskih početaka – i trenera koji mu je dao ‘hljeb u ruke’.

Eto'o je bio dijete koje potiče iz siromašne kamerunske porodice. Fudbal je počeo da igra 1992. godine u Kadji Sports Akademiji. Četiri godine poslije toga, dolazi u Evropu gdje upisuje akademiju Real Madrida.

Godine 1997. postaje dio prvog tima, sa profesionalnim ugovorom, kojim je Eto'o prehranjivao svoju prodicu.

Trener koji ga je prijavio u prvi tim bio je Fabio Capello. “Želim ovo da kažem, jer nisam mogao ranije. Sada želim, jer je mnogo ljudi prisutno. Dugujem zahvalnost Capellu. Zbog njega moja porodica je mogla da jede, a ja sam se mogao posvetiti onome što najviše volim da radim – igranje fudbala“, prisjetio se Eto'o.

O njemu se često piše kao o jednoj od najvećih grešaka Real Madrida. On je za tri godine, koliko je bio ugovorom vezan za Real dobio priliku da igra u samo tri navrata.

Najviše je boravio ja posudbama, u Leganesu i Mallorci – koja je 2000. otkupila njegov ugovor. Tu je za četiri sezone izgradio ime rasnog napadača, a onda ga 2004. godine kupuje Barcelona.

Ostalo je historija.

Nagradu za najboljeg afričkog igrača dobijao je 2003; 2004;2005. i 2010. godine, a te 2005. bio je i FIFA-in najbolji fudbaler godine.

Za Barcelonu je zabio više od 100 golova u pet sezona. Drži rekord po broju nastupa u La Ligi od svih afričkih igrača. 2010. godine postao je prvi igrač koji je osvojio dvije trostruke krune.

Te sezone nastupao je u dresu Intera. U karijeri je igrao za Anzhi, Chelsea, Everton, Sampdoriju, a trenutno je član Antalyaspora, obnaša funkciju igrača-trenera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,