Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vedad Kovač, fudbalski talent iz SAD-a: Želim igrati u Evropi

Preuzmite sliku

Vedad Kovač (18) je jedan od najtalentovanijih bosanskohercegovačkih fudbalera u iseljeništvu.

Njegove odlične igre za tim NASA Tophat SC nisu promakle ni skautima Nogometnog | Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) te je poslije jednog od organizovanih kampova u Sjedinjenim Američkim Država zavrijedio poziv u U-19 reprezentaciju BiH.

Selektor Slaven Musa ukazao mu je povjerenje u sedam utakmica i imao samo riječi hvale za brzonog krilnog napadača, koji 100 metara istrči u vremenu 11,7 sekundi.

“Ogromna mi je čast bila igrati za juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Bio sam odlično prihvaćen od selektora i saigrača i zaista dobio sam dodatnu inspiraciju da radim još bolje i pravilno se razvijam u daljem toku karijere”, rekao je Vedad Kovač, čija je specijalnosti u igri i izvođenje slobodnih udaraca.

Kovač je kapiten NASA-e, a u prošloj sezoni postigao je čak 26 golova i imao 16 asistencija. I u ovoj sezoni briljira, pa je, ističe njegov otac Fikret, skrenuo pažnju nekolicine koledža u SAD-u koji mu nude školovanje kako bi nastupao za njihov fudbalski tim, među kojima su Michigan, North Carolinai Virginija.

“I pored ponuda s koledža, u narednim danima potražit ću klub u Evropi. Želim igrati i dokazivati se u Evropi, da bih i dalje igrao za reprezentaciju BiH, najprije U-21, a potom i ostvario san, jednog dana nastupio i za ‘A’ nacionalni tim”, rekao je mladi Kovač.

Svjestan je da se u Evropi igra najbolji fudbal na svijetu i da tamo može i najviše napredovati.

“Isto tako, posebno pratim i Super ligu Turske, koja je veoma kvalitetna. Ne bih imao ništa protiv ni kada bi u toj lijepoj zemlji nastavio karijeru. U svakom slučaju, sve životne ciljeve podredio sam fudbalu i svaki dan doslovno živim za fudbal. Idem u školu, puno treniram. Vodim isključivo sportski život, jer zaista želim uspjeti i napraviti velike stvari u fudbalu”, istakao je za Anadolu Agency (AA) Vedad Kovač, koji je “fudbalske gene” naslijedio od oca Fikreta, nekadašnjeg fudbalera omladinaca Sutjeske iz Foče, poslije i seniorskih timova Orijenta i Karlovca iz Hrvatske, danas biznismena u Atlanti (SAD) koji, kako kaže, zapošljava 600 radnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,