Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Večeras veliko finale Lige prvaka: Hoće li igrati Kane i Firmino?

Preuzmite sliku

Veliko finale UEFA LIge prvaka igra se večeras u Madridu, nakon koga ćemo saznati ko je novi šampion Evrope, Tottenham ili Liverpool. Utakmica počinje u 21.00 sat.

Nije ovo bila laka sezona za Tottenham. Taj je londonski sastav prvo dobio boj u domaćoj Premier ligi oko plasmana u Ligu prvaka za narednu sezonu, iako je imao “najtanji” igrački kadar od svih konkurenata, ali i sezonu “rascjepkanu” povredama nekih ključnih igrača.

Istovremeno, dok je dobro obavljao zadatke u prvenstvu, uspješan je bio i u Ligi prvaka gdje je pogotovo “eksplodirao” kada je krenula nokaut faza. Ukupnih 4:0 protiv Borusije iz Dortmunda i 4:4 protiv Manchester Cityja, ali i prolaz dalje zbog više golova u gostima, bili su samo najava čudesne uzvratne utakmice protiv Ajaxa i velikog preokreta koji je ušao u historiju.

– Prošli smo vrlo tešku grupu. Pobijedili smo u osmini finala Borussiju Dortmund koja je tada bila vodeća u Bundesligi. U četvrfinalu Manchester City koji je bio vodeći u Premier ligi, a potom i prvak. Savladali smo i Ajax koji je holandski prvak. Pa, zašto ne bi pobijedili i Liverpool – s potpunim je pravom konstatovao defanzivac Tottenhama, Toby Alderweireld.

Harry Kane se oporavio od povrede zbog koje nije igrao dva mjeseca, ali trener Mauricio Pochettino i dalje nije htio govoriti hoće li prvi strijelac Tottenhama biti u udarnoj ekipi. No, spreman je i to je glavna vijest za navijače. Izostat će zbog povredas ovog finala Aurier, Winks i Janssen.

Fantastičnu je sezonu imao Liverpool u prvenstvu, ali ni ovaj put to nije “začinio” naslovom prvaka u Premier ligi. Bez greške je odrađivao utakmicu za utakmicom u drugom dijelu sezone, ali sve je isto činio i Manchester City koji je tako s bodom prednosti proslavio naslov prvaka.

Liverpoolu ostaje utješna nagrada, finalna utakmica na Wanda Metropolitana stadionu, gdje Redsi neće samo tražiti zadovoljštinu za ovu sezonu, već i ispravak prošlosezonskog poraza u finalu Lige prvaka protiv Reala.

Kako je Tottenham napravio čudo u polufinalu protiv Ajaxa, vrlo sličnu priču su “režirali” igrači Liverpoola i to oslabljeni za neigranje Salaha i Firmina. Iako su izgubili prvu polufinalnu utakmicu na Camp Nou (0:3), na svom su Anfieldu sve nadoknadili pobjedom 4:0. I barem na papiru su favoriti ovog finala.

– Nisam siguran jesmo li favoriti samo zato jer smo bili bolji i osvojili znatno više bodova u Premier ligi ove sezone. Ako se sjetite naše dvije međusobne utakmice (obje 2:1 za Liverpool) prisjetit će te se da su bile vrlo neizvjesne. Cijenim Tottenham i sve što je napravio njihov trener s tom ekipom. Jedina istina je da će biti vrlo neizvjesno – predvidio je trener Liverpoola, Jurgen Klopp.

Liverpool će sigurno biti bez povrijeđenog veznjaka Keite. Laganih problema ima Robertson, a kako je sam klub obavještavao Roberto Firmino je spreman za igru i pitanje je samo kakvu će odluku o njemu donijeti trener Klopp. (Dvoznak.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,