Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Večeras finale Evropa lige između Arsenala i Chelseaja

Preuzmite sliku

Večeras se u Bakuu igra finale Europske lige, a ono nam donosi londonski derbi u kojem će snage odmjeriti Chelsea i Arsenal

Treneri obje ekipe imaju problema s povrijeđenim igračima, a naglasimo i kako je Topnicima ovo posljednja šansa za hvatanje Lige prvaka.

Bilo kuda politika svuda. Pogotovo tamo gdje je nogomet. U Bakuu u srijedu navečer igra se finale Evropske lige 2018./19. Zbog političkih situacija, bolje rečeno animoziteta na relaciji Azerbajdžan – Armenija, u Bakuu neće nastupiti važan igrač Arsenalove postave, Henrih Mhitarjan. Navodno se boji za svoju sigurnost…

  • Maurizio Sarri priprema Chelsea za finale vrlo temeljito. Bez obzira što mu dio medija podmeće dekoncentraciju zbog Juventusovih poziva. Nije tajna da je 60-godišnji stručnjak, koji se profesionalnim nogometom počeo baviti kao trener i to 1999. godine (napustio posao u banci i uzeo klub u trećoj ligi), prvi izbor Juventusa za nasljednika Maxa Allegrija. Nije tajna ni to da Sarri nije baš voljen u okruženju Stamford Bridgea, i to zato što nikako ne razumiju njegov nogomet.

    Agnellijeva želja

    U Empoliju i Napoliju Sarri je stekao zvjezdane statuse jer inisistira na brzoj, napadačkoj i atraktivnoj igri. Doduše, cinici kojih u Italiji ima za izvoz, uvijek su mu predbacivali da mu momčadi lijepo igraju, ali ništa ne osvajaju. Dijelom je i zbog toga poželio život u nekom drugom nogometu. Za razliku od italijanskog, gdje je rezultat “jedino što je bitno”, Sarri je Premiership doživljavao kao katedralu nogometa, gdje se cijeni atraktivnost igre, napadanje. Vjerovatno je i to odlika atmosfere u engleskom nogometu, ali kako je novac za klubove u Engleskoj definisan plasmanima, i akteri Premiershipa postali su ovisnici rezultatskog dosega.

    Na tu kartu nestabilne mu situacije, moguće želje Chelseaja da se raziđe s italijanskim trenerom, igra Andrea Agnelli. Jer i njemu je važan rezultat, i uopće se opterećuje time da je Sarri bio ljuti rival kao trener Napolija, a pogotovo veliki kritičar nogometnih kapitalista i kapitalizma. Koliko mu znači poštovanje njegova stava Sarri je pokazao prije četiri godine, kada ga je Adriano Galliani, na preporuku Arriga Sacchija, kontaktirao da preuzme Milan.

    – Može, ali Silvio Berlusconi mora znati da sam ja ljevičar.

    Kad je vlasnik i predsjednik Milana, ujedno političar desnog centra, doznao taj “detalj”, Sarri je postao prošlost i prije nego je imao budućnost u Milanellu.

    Sarri je osobenjak, ne mari za formalizme, neće nositi odijelo ako to od njega traže šefovi. Jedino ako je to po propisima natjecateljskog protokola obvezno. A nije…

    Maurizio Sarri jedan je od stručnjaka koji cijeni nogometne kvalitete Matea Kovačića. Dok je bio u Napoliju i njega je stavio na listu željenih pojačanja “za iskorak”. Nije ga dobio tada, ali s logistikom Chelseaja i šarmom Londona, te velikom voljom za naslovnim rolama hrvatskog reprezentativca, Sarri ima Kovačića u svojoj postavi. Mogli bismo zaključiti, temeljem tačno 50 mu nastupa (prosječno 60,2 minute), kako je Kovačić odigrao osrednju sezonu.

  • Nije ujedinio javnost

    Imao je uspona i padova forme, oscilirao u učinku kao i u prethodnim mu klubovima (Real 110 utakmica, Inter 97) i potvrdio kako još uvijek nije u potpunosti razvio potencijal. U maju je Kovačić navršio 25 godina. Izuzmemo li mu sretne dane velike afirmacije kao mladog igrača Dinama, u idućih šest godina nije još uspio ujediniti javnost. Za jedne je neupitno veliki igrač, za druge je još uvijek veliki talenat, za treće predugo je već u vrhunskom nogometu da bi se govorilo da je u sazrijevanju, za četvrte je igrač koji će vrlo skoro kvalitativno iskoračiti temeljem očekivanja. Za Sarrija je Kovačić vezni igrač koji može igrati u visokom ritmu, hitar je, vrlo dobar tehnički, još dovoljno mlad da svlada određene taktičke mu manjkavosti, te s puno prostora za napredak.

  • Zato je, u očekivanju da bude potvrđen trenerom Chelseaja i za iduću sezonu, iznio želju da Kovačić ostane na Stamford Bridgeu. S obzirom na probleme s FIFA zabranom kupovanja igrača u iduća dva prijelazna roka, u Chelseaju su već provjerili opciju po kojoj bi Kovačić, ako se dogovore s Real Madridom (što je izvjesno), ostao u njihovim redovima. Moguće i kao potpuni otkup…

    Hoće li Kante biti spreman za finale?

  • Najveći hendikep za Chelsea u finalu Evropske lige mogao bi biti izostanak francuskog veznjaka N’Gola Kantea, koji je na treningu povrijedio koljeno. Ne bude li mogao Kante, u obračun s Arsenalom će kao veznjaci krenuti Jorginho, Barkley i naš Mateo Kovačić. Napad bi trebao predvoditi Giroud uz pomoć Pedra ili Williana te najboljeg igrača Bluesa Edena Hazarda, koji će se nakon Bakua vjerovatno oprostiti od plavog dresa.

    Osim Kantea, upitan je i Cahill. U Baku je doputovao i stoper Rüdiger, no on zbog povrede neće nastupiti, kao ni dvojica engleskih reprezentativaca, Loftus-Cheek i Hudson-Odoi.

    – Obično su s Arsenalom otvorene utakmice. Imaju dvojicu vrlo nezgodnih napadača, Lacazettea i Aubameyanga, koji su jako opasni u fazi napada. Agresivni su i mogu dobro raditi visoki pritisak na suparničkoj polovici, i protiv njih nije lako igrati. Željeli smo Ligu prvaka osigurati kroz Premier ligu, to smo i učinili, a sad želimo osvojiti trofej. Za nas je ovo vrlo važno finale, osjećamo da zaslužujemo pobijediti – najavio je Chelseajev menadžer Maurizio Sarri.

    Posljednja šansa za Ligu prvaka

    Topnici će se večeras boriti za prvi evropski trofej nakon osvajanja Kupa pobjednika kupova 1994. godine. Na klupi im je trener koji je specijalist za Evropsku ligu, Unai Emery sa Sevillom je osvojio tri uzastopna trofeja od 2014. do 2016. godine.

  • – Igračima sam na početku sezone rekao da idemo po sva takmičenja u kojima sudjelujemo. Cijelo vrijeme pristup prema Evropskoj ligi bio je vrlo ozbiljan, imali smo veliku ambiciju učiniti nešto važno – rekao je Emery.

    Arsenal u Bakuu neće biti kompletan. Iz dobro poznatih razloga na put nije krenuo Mhitarjan, dok su povrede zaustavile RamseyjaSuareza, Bellerina i Holdinga. Upitan je Welbeck, a očekuje se da će Emery krenuti s trojicom stopera i Lacazetteom u napadu iza kojeg bi malo povučeniji trebali biti Aubameyang i Özil. Posljednju utakmicu u karijeri večeras bi trebao odigrati iskusni češki vratar Petr Čech.

    Ovaj ogled za Arsenal ima poseban značaj. U igri nije samo prestižan evropski trofej, već i pozicija u Ligi prvaka sljedeće sezone, koju je Chelsea već osigurao kroz Premier ligu. (Sportskenovosti.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje