Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Valverdeova lista za novu Barcu

Preuzmite sliku

Španski klub Barcelona je jučer zvanično potvrdio da će Ernesto Valverde biti novi trener nakon što je Luisu Enriqueu istekao trogodišnji mandat.

Valverde je uveliko krenuo u reorganizaciju Barce i spremanje tima za sljedeću sezonu, a na klupi “crveno-plavih” će debitovati u španskom Superkupu, u meču protiv ljutog rivala – Real Madrida.

Bivši trener je, navodno, kao broj jedan pojačanje istakao ime sa kojim je već sarađivao. Naime, Ander Herrera je zvanično najbolji igrač Manchester Uniteda, a njegov bivši trener smatra kako bi upravo španski reprezentativac bio idealan za ojačavanje sredine terena. Barca je u posljednjih nekoliko sezona, odlaskom Xavija i već poznim igračkim godinama Andresa Inieste, izgubila nadmoć nad Realom, što se tiče veze, pa bi Herrera vratio potrebni balans ekipi. Također, Valverde je bio ljut na Athletic zato što je Herreru prodao Unitedu, a nakon što je zasjeo na klupu tima sa Nou Campa, moglo bi doći do ponovne saradnje.

Sljedeće što bi bivši trener Espanyola i Valencije želio ojačati je odbrana. Barca je posljednjih sezona napravila, mnogi će reći, katastrofalne poteze prodajom Danija Alvesa i dovođenjem Jeremyja Mathieuja i Lucasa Dignea. Upravo pozicija centralnog defanzivca i desnog beka su možda najslabije karike u katalonskom timu.

Barca kao Alvesovog nasljednika vidi Hectora Bellerinija, inače reprezentativnog beka Španije. Bellerini je karijeru započeo u La Masiji, dakle, dijete je Barce i ovo će biti glavni adut za njegovo dovođenje.

U opticaju da pomogne u branjenju gola Ter Stegena spominju se dva imena, Lazijev Stefan de Vrij i Ajaxov Davinson Sanchez. Međutim, ako se pogleda historijat katalonskog kluba i njegovo “koketiranje” sa holandskim igračima onda je izvjesno da će De Vrij biti prva opcija da sljedeće sezone zaigra pod palicom Ernesta Valverdea.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,