Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vahid Halilhodžić prvi put o otkazu: Riječi ne mogu mi isprati gorčinu, oduzeli su mi ponos

Preuzmite sliku

Marokanska nogometna reprezentacija bila je jedna od senzacija upravo završenog Svjetskog prvenstva na koje ih je kao selektor odveo Vahid Halilhodžić.

No, bosanskohercegovački stručnjak je smijenjen nekoliko mjeseci prije Mundijala u Kataru. Tako su “Lavovi Atlasa” postali prva afrička reprezentacija koja je zaigrala u polufinalu Mundijala. Na prvenstvu u Kataru vodio ih je Walid Regraui.

Maroko je na kraju zauzeo četvrto mjesto na turniru, nakon što je u utakmici za bronzano odličje poražen od Hrvatske.

Ovaj uspjeh reprezentacije Maroka itekako je prihvaćen u ovoj afričkoj zemlji. Tako su po povratku, igrači i selektor Walid Regragui imali prijem kod kralja Mohameda VI. Tom prigodom, aktuelni selektor sjetio se i svog prethodnika Vahida Halilhodžića, velikog bh. stručnjaka, koji je najzaslužniji što je Maroko uopće i dobio prigodu igrati na SP-u.

Halilhodžić je uspješno obavio kvalifikacije s Marokom. I to bez najvećih zvijezda (Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui). No, onda su ove marokanske zvijezde postavile ultimatum – mi ili Halilhodžić, piše tportal.hr

Na kraju je, nekoliko mjeseci prije Mundijala, Halilhodžić smijenjen.

Bravo i veliko hvala Vahidu Halilhodžiću koji je obavio sjajan posao i koji je stvorio ovu grupu igrača. Ja sam tu donio svoj mentalitet.

Donio sam nešto novo. Igrači su ti koji su se žrtvovali kako bi ispratili sve ono što tražim od njih”, kazao je Regragui u obraćanju marokanskoj javnosti.

Riječi ne mogu isprati gorčinu

Halilhodžić je tokom SP-a bio maksimalno suzdržan. Nije uopće želio komentirati igre Maroka. Smatra li sada barem ovu Regraguijeva zahvalu utješnom?

‘Znate da nisam uopšte komentirao ništa u vezi Maroka. Zovu me novinari iz Maroka, iz regije… Ali, teško mi je bilo što reći. A ove riječi ne mogu mi isprati gorčinu. Ne može mi nadoknaditi ono što sam ovim turnirom propustio.

Oduzeli su mi ponos. Ne mogu im zaboraviti ni oprostiti. Jer trebao je to biti i moj oproštaj od trenerske karijere. To je sve što mogu reći na tu temu”, prilično rezignirano izjavio je 70-godišnji Vahid Halilhodžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,