Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uzoenyi Ejike, bivši reprezentativac Nigerije: BiH je na mapi mala, ali divna zemlja, divnih ljudi

Preuzmite sliku

Napadač iz Nigerije Uzoenyi Ejike koji je 2014. godine branio boje svoje reprezentacije na utakmici Svejtskog prvenstva protiv Bosne i Hercegovine, napušta Zvijezdu 09 i postaje član Mladosti iz Podgorice.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), nekadašnji fudbaler francuskog Rena sumira utiske poslije kratkog boravka u Bijeljini i komentariše kvalitet fudbala u Premijer ligi BiH.

‘Odigrali smo pripremnu utakmicu protiv Tuzla Cityja i jasno je da su oni u ovom trenutku mnogo kvalitetniji tim od Zvijezde. Prvi put ih gledam, imaju nekoliko odličnih pojedinaca i siguran sam da će u novoj sezoni biti jedan od kandidata za vrh tabele. Ja sam se u Bijeljini zaista osjećao lijepo. Predsjednik kluba Boris Stanišić je divan čovjek, saradnja sa trenerom je bila korektna, a igrači su me prihvatili kao da sam od malih nogu dio ovog kluba. Malo je čudna situacija zbog koronavirusa, žao mi je što nisam imao priliku da češće šetam gradom, ali sam se uvjerio da su ljudi vrlo srdačni i da mnogo vole fudbal’, kazao je Ejike.

Kada je prije šest godina dobio šansu od selektora Stephen Keshija i zaigrao na stadionu Pantanal u Kujabi protiv Bosne i Hercegovine, nije ni slutio da će u toj zemlji jednog dana nastaviti svoju karijeru.

‘Šteta je što se prvenstvo prekinulo zbog korone, odigrao sam svega dvije zvanične utakmice za Zvijezdu 09 i nismo imali priliku da se na terenu i na sportski način izborimo za opstanak u Premijer ligi BiH. Za ovo kratko vrijeme mogao sam da se uvjerim da su uslovi u Stanišiću na vrhunskom nivou. Imamo nekoliko terena na raspolaganju, fitnes salu, SPA i velnes centar, ogroman hotelski kompleks. Vjerujte mi da tako nešto nisam vidio ni u Francuskoj. Kada gledate na mapi svijeta, Bosna i Hercegovina deluje sićušno, ali je reč o jednoj divnoj zemlji, sa divnim ljudima koji su ponosni na svoju kulturu i tradiciju. Ako nastave ovim putem, imaju još mnogo prostora za napredak’, smatra Ejike.

Ejike je početkom 2014. godine osvojio priznanje za najkorisnijeg igrača Kupa Afrike, što mu je bila dovoljna kvalifikacija da se nađe na spisku putnika za Mundijal u Brazilu.

‘Predivan je osjećaj braniti boje svoje zemlje na završnom turniru Svjetskog prvenstva. To je uspomena koja ostaje za čitav život. Protiv Bosne i Hercegovine sam ušao u igru u posljednjih 15 minuta umjesto Majkla Babatundea, uspjeli smo da sačuvamo vodstvo koje nam je doneo Peter Odemwingie i da osvojimo tri važna boda u pohodu na drugi krug šampionata. Bila mi je privilegija da se družim sa momcima poput Onazija, Muse, Emenikea, John Obi Mikela… Nažalost, kostur nas je već u osmini finala odveo na Francuze, ali je bez obzira na eliminaciju ostalo jedno divno iskustvo koje ćemo prepričavati mlađim genderacijama“, rekao je Ejike.

Pored igrača sa kojima je djelio svlačionicu tokom Svjetskog kupa u Brazilu, Ejike ne zaboravlja i legende nigerijskog fudbala koje su pronele slavu svoje zemlje braneći boje najboljih evropskih klubova.

‘Mnogo je tu zvučnih imena koje sam smatrao za uzore i trudio se da krenem njihovim stopama. Pre svih, Jay-Jay Okocha i Daniel Amokachi. Oni pripadaju generaciji koja je ušla u istoriju nigerijskog fudbala i nisu ih slučajno zvali Super orlovima. Pomenuo bih i Emanuela Amunikea, zvijezdu tima sa Svjetskog prvenstva u SAD-u, koji je te iste godine osvojio Kup Afrike sa Nigerijom i bio proglašen za afričkog fudbalera godine. Zbog njega je mnogo klinaca u Nigeriji počelo da se bavi fudbalom. Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu i do skoro je radio kao selektor reprezentacije Tanzanije’, rekao je za Anadolu Agency Ejike, koje je za samo dva meseca rada u Bijeljini stekao toliko poverenja da mu je rukovodstvo Zvijezde 09 bilo poverilo i kapitensku traku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,