Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uznemirujuće snimke iz Španije: Policajac umro usljed navijačkih sukoba (VIDEO)

Preuzmite sliku

Inocenio Arias Garcija, 50-godišnji pripadnik Ertzaine, baskijske policije, umro je od posljedica dvaju srčanih udara. Dobio ih je nakon što je pogođen bakljom u nezapamćenim neredima koje su pored stadiona San Mames u Bilbau izazvali navijači domaćeg Athletica i moskovskog Spartaka.

Danima prije uzvratne utakmice prve nokaut runde Evropske lige, znalo se da će doći do sukoba između navijačkih skupina ovih klubova. Razlog su nepomirljive “ideološke” razlike jer Herri Norte, navijači Athletica su ultraljevičari, a Ultras Spartak radikalni desničari.

Baskijska policija shodno tome pripremala se za nerede raspoređivanjem brojnih snaga svih rodova čuvara reda, od interventnih postrojbi do helikoptera, ali niko nije mogao znati da će oni eskalirati u ono što se događalo u četvrti San Mames, u neposrednoj blizini istoimenog Athleticova stadiona.

Navijači Athletica organizirali su “antifašistički marš” prema stadionu prije utakmice, na šta su ruski ultrasi odgovorili njihovim korteom s trga Moyua u centru grada. Dvije procesije susrele su se u spomenutom kvartu i tada je počeo haos kakav do sada nije viđen u Bilbau.

Gađanje kamenjem, flašama i apsolutno svim pirotehničkim sredstvima, od baklji i signalnih raketa, do petardi i topovskih udara, bilo je uvertira za obostrani juriš sukobljenih navijačkih skupina. Kao što možete vidjeti na snimkama, pri tome su se kao “tenkovi” koristili i kontejneri za smeće, iza kojih su navijači zaklonjeni jurišali jedni na druge prije nego što bi ih bacili na neprijatelje, prenosi Index.hr.

Usred žestokih nereda i između dvije vatre bili su policajci. Oni su donekle uspijevali spriječiti ili prekinuti fizičke sukobe između zaraćenih strana, a kada je policija odlučnije započela s primjenom svojih mjera i ovlasti, navijači oba kluba pobjegli su s mjesta velikih sukoba.

Ali prilikom policijske intervencije, najgore je prošao jedan od čuvara reda. Policajci oko njega uspješno su mu pružili prvu pomoć kada je ostao ležati nakon prvog srčanog udara. Vratili su ga svijesti i odmah odveli u bolnicu Basurto koja se nalazi iza ugla. Ali tamo je dobio drugi srčani udar od kojeg se nije uspio oporaviti.

Svi ugledni španski mediji pišu da je policajac preminuo od šoka koji je pretrpio nakon što je iz blizine pogođen bakljom. Inače pouzdana COPE jedina je navodila da je umro od plućne embolije nakon što su ga pretukli navijači Athletica. Ali tokom noći izbrisala je tweet s tim podatkom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,